“Motajičko zimsko prelo” okupilo 200 folkloraša

D. J.
“Motajičko zimsko prelo” okupilo 200 folkloraša

Srbac - Na Međunarodnom festivalu folklora i umjetnosti “Motajičko zimsko prelo” u Srpcu nastupilo je više od 200 folkloraša iz šest kulturno-umjetničkih društava iz Rumunije, Srbije i Republike Srpske.

Koncert je u subotu uveče organizovalo Folklorno udruženje građana “Motajički vuk” iz Sitneša, koje je priredilo i prezentaciju tradicionalnih jela.

- Svake godine nam stiže barem po jedno društvo iz neke daleke zemlje. Lani smo imali goste iz Ukrajine, a ove godine nam je stigao “Hor Moldovei” iz hiljadu kilometara udaljenog Jašija u Rumuniji - rekao je umjetnički rukovodilac “Motajičkog vuka” Ratko Lalović.

Tokom koncerta publika je imala priliku da pogleda reviju narodnih nošnji iz Etno-radionice “Miraz” iz Jablanice, koja posjeduje oko 50 kompleta nošnji. Festival “Motajičkog vuka” imao je i humanitarni karakter jer je prikupljeno 557 KM za liječenje folklorašice Dragane Antić iz KUD-a “Budućnost” iz Dobanovaca, koja zbog teške bolesti nije mogla da doputuje u Srbac.

Na festivalu su nastupili Slovačko društvo “Sladkovič” Boljevci, KUD “Budućnost” Dobanovci, Etno-grupa “Dar” iz Banjaluke, SKUD “Derventa” iz Dervente i dječiji i izvođački ansambl FUG “Motajički vuk” iz Sitneša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana