Монаси заувијек спојили Крајину и Херцеговину

Ратомир Мијановић
Монаси заувијек спојили Крајину и Херцеговину

Требиње - Мошти светих новопројављених мученика Серафима, Авакума и Мардарија из манастира Медне код Мркоњић Град пренијете су у Херцеговину, гдје ће након 500 година заувијек почивати у својој кући, Петропавловском манастиру.

Према предању, ови монаси су у 15. вијеку, послије паљења и рушења Петропавловског манастира код Требиња, пред Турцима отишли у Крајину и настанили се у манастиру Медна, гдје су мученички страдали.

Кивот са моштима који је у Саборни храм Преображења Господњег у Требињу у четвртак увече донио епископ бихаћко-петровачки Сергије, дочекали су владике захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени Атанасије са свештенством епархије.

Владика Григорије је истакао да је владика Сергије овим чином показао да жели да најбољом свезом преко преподобних мученика буду повезани Требиње и Мркоњић Град, као и њихови манастири.

Мати Павла, игуманија Петропавловског манастира, гдје су мошти мученика пренесене у петак, истакла је да су монаси заувијек повезали Требиње и Мркоњић Град.

- Након 500 година дио моштију се враћа својој кући - у манастир и то је велики догађај за све нас. Ништа у Божијој кући и пред Богом није изгубљено, само је ствар у томе када ће нам то Бог открити - рекла је игуманија.

По други пут је мошти светитеља цјеливао Жарко Ковач.

- Ишао сам са супругом у Медну. Било је мало незгодно за доћи, али је био величанствен доживљај. Ишли смо до црквишта, гдје су пострадали монаси били у храму у селу. Неописив осјећај. Тамо сам био пресрећан јер су ти људи пострадали за вјеру. А ево данас су дошли и овдје. Ја кажем ево, дошли су за нама - прича Ковач.

Петак је био посебан дан и за Лазара Амбулију.

- Нама недостојнима је тешко причати о великим светитељима. Осјећам се пресрећно због овог великог благослова, али и претужно што тим светим стопама бар мало не ходамо - казао је он.

У поклоничком путовању са владиком Сергијем дошли су и игуман манастира Клисина отац Василије и игуман манастира Трескавица отац Варнава.

Владика Сергије

Владика Сергије је послије литургије у манастиру Светог Петра и Павла рекао да се посебно радујемо и прослављамо угоднике Божије који су запечатили цркву крвљу својом.

- Поново су на овај велики дан светитељи дошли у Петропавловски манастир, у ову свету породицу. Нека буде то благослов за све. Али нека наша дужност не буде само да иштемо од Бога већ да имамо чисто срце и чисту вјеру. Да се не плашимо овоземаљских искушења него да Богу стално благодаримо на свему јер нам је Бог даровао живот вјечни - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана