Млади покретачи обнове Српца

Дејан Јовичић
Млади покретачи обнове Српца

Србац - Омладинска банка Србац подржала је у овој години десет пројеката младих из Српца у укупној вриједности од 25.000 марака чијом реализацијом је знатно уљепшан град и употпуњени садржаји у њему.

Директор програма Омладинске банке Жељко Пауковић рекао је на презентацији рада у општинској управи да су од укупног износа Фондација Мозаик и Општина Србац обезбиједили 15.000 КМ, а омладинске групе младих око 10.000 КМ уз помоћ донација фирми и појединаца из Српца.

У сарадњи са партнерским општинама из цијеле БиХ ове године подржана су 283 пројекта из 46 општина у шта је уложено око 660.000 КМ.

- Најважније од свега је да су млади били главни актери и да су препознали проблеме у својим локалним заједницама, почевши од реконструкције друштвених домова, уређења игралишта и слично. Одлуку о томе који ће пројекти бити одобрени такође су доносили млади људи који су чланови кредитног одбора Омладинске банке - истакао је Пауковић.

Кроз програм Омладинске банке подржан је и развој предузетништва, чиме је пружена прилика младима који имају бизнис идеју да добију финансијску подршку, покрену микробизнис и постану самостални предузетници.

- У овој години смо одобрили 16 микробизниса, а иначе у току године подржавамо и до 30 друштвених бизниса. Свака бизнис идеја има прилику да добије инвестиције и до 40.000 КМ. Надам се да ће таквих бизнис идеја бити и у општини Србац уколико се наша сарадња настави у наредне четири године - рекао је Пауковић.

Координатор програма Омладинске банке Србац Сања Којић подсјетила је да је у периоду од 2010. до 2018. године у општини Србац завршено 65 пројеката младих чија је укупна вриједност износила 243.433 КМ, а у њихову реализацију је било укључено више од хиљаду волонтера.

- Од овог износа групе младих из Српца обезбиједиле су чак 130.000 КМ што довољно говори колико су се млади потрудили да уљепшају заједнице у којима живе - рекла је Којић.

Ове године су финансијску подршку добили пројекти уређења спомен парка у Ножичком, школе риболова у Разбоју, опремања друштвеног дома у Кукуљама, обнова народне ношње за ФУГ “Мотајички вук”, изградње омладинског парка и организације турнира у стоном тенису у Српцу. Подршка није изостала ни код уређења Центра средњих школа “Петар Кочић”, набавке нове опреме за ансамбл “Лијевче”, адаптације омладинског дома у Коровима, изградње санитарног чвора у дому у Каоцима и набавке дјечијих справа за вртић “Наша радост”.

- Добили смо од Фондације “Мозаик” 1.500 КМ, а сами смо прикупили још 750 КМ за набавку 11 комплета женске народне ношње које смо промовисали на нашем традиционалном Илинданском сабору фолклора. Израдили смо аутентичне ношње које ћемо моћи користити на свим гостовањима у земљи и иностранству - рекао је предсједник Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук” Ситнеши Синиша Вортић.

Нови парк и турнир

Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” реализовало је чак двије омладинске иницијативе у склопу програма Омладинске банке. Адаптирали су запуштену парцелу на болничком брду у омладински парк, а покренули су и турнир у стоном тенису. Директорица удружења Тања Шњегота рекла је да је корист од пројекта вишеструка јер су изградњом парка млади коначно добили простор за игру и рекреацију а турнир који су покренули прерашће у традицију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана