Mje­šta­ni od­bra­ni­li ognji­šta od na­bu­ja­le Sa­ve

Mi­li­ja­na La­ti­no­vić, do­pi­sni­ci
Mje­šta­ni od­bra­ni­li ognji­šta od na­bu­ja­le Sa­ve

Ko­zar­ska Du­bi­ca - Na­kon be­sa­ne no­ći ko­ju su pro­ve­li pos­tavljaju­ći vre­će s pi­jes­kom da bi od­bra­ni­li svo­ja ognji­šta od na­bu­ja­le Sa­ve, mje­šta­ni Mli­na­ri­ca u Ko­zar­skoj Du­bi­ci u pe­tak su oda­hnu­li na­kon što je pro­šla opa­snost od pro­bi­janja sav­skog na­si­pa.

Gra­de­ći po­tpor­ni zid uz ošte­će­ni na­sip vi­še od 100 mje­šta­na, pri­pa­dni­ka ci­vil­ne za­šti­te, va­tro­ga­sa­ca, po­li­ca­ja­ca i pri­pa­dni­ka Oru­ža­nih sna­ga BiH us­pje­li su da spri­je­če pro­dor vo­de u ovo du­bi­čko na­selje.

Mli­na­ri­ce je u pe­tak po­sje­tio i pred­sje­dnik RS Mi­lo­rad Do­dik ko­ji je pot­vrdio da je opa­snost od pro­bi­janja na­si­pa pro­šla.

- Na ra­do­vi­ma je bi­lo an­ga­žo­va­no lo­kal­no sta­no­vniš­tvo, pri­pa­dni­ci Oru­ža­nih sna­ga i u ko­or­di­na­ci­ji svih in­sti­tu­ci­ja op­šti­ne Ko­zar­ska Du­bi­ca, Vla­de, na­dle­žnog mi­nis­tar­stva i "Vo­da Srpske" us­pje­li smo da spri­je­či­mo pro­dor vo­de ko­ji bi ugro­zio zna­tan broj se­la u du­bi­čkoj ra­vni­ci - re­kao je Do­dik.

On je do­dao da je u posljednjih ne­ko­li­ko da­na za­bilježen naj­ve­ći vo­dos­taj ri­je­ke Sa­ve u posljednjih 40 go­di­na.

- Kao druš­tvo po­ka­za­li smo spo­so­bnost da se od­bra­ni­mo. Ra­do­vi će ov­dje bi­ti nas­tavljeni i no­ćas, ta­ko da će ovaj dio sav­skog na­si­pa bi­ti tre­ti­ran 24 ča­sa i ne­će bi­ti do­zvoljeno da bu­de mjes­to pro­bo­ja vo­de - re­kao je Do­dik i do­dao da uz smanjenje vo­dos­ta­ja Sa­ve za 20 cen­ti­me­ta­ra opa­snost ni­je pro­šla, ali da se sa mno­go vi­še si­gur­nos­ti mo­že re­ći da se ne oče­ku­ju do­da­tni pro­ble­mi.

Naj­bli­že do­ma­ćin­stvo udaljeno je sve­ga dva­de­se­tak me­ta­ra od sav­skog na­si­pa.

- Ni­sam spa­vao či­ta­vu noć. Mo­ram os­ta­ti bu­dan, jer ne znam šta će se de­si­ti - re­kao je mje­šta­nin Bo­gdan Ma­rin­ko­vić.

I ku­ća Ma­ri­ce Zmi­janjac (80) je me­đu prvi­ma na uda­ru Sa­ve.

- Uz­dam se u na­šu omla­di­nu i sve ove ljude što ra­de na na­si­pu, stavljaju drva i vre­će sa pi­jes­kom da nas za­šti­te od vo­de. Da je Sa­va pro­drla, ne bi mi bi­lo spa­sa, vo­da bi do­šla do kro­va - ka­za­la je ova mje­štan­ka.

Na­čel­nik op­šti­ne Ko­zar­ska Du­bi­ca Ra­den­ko Reljić, ko­ji je to­kom da­na ape­lo­vao na sta­no­vniš­tvo da po­mo­gne u od­bra­ni od po­pla­va, re­kao je da je si­tu­aci­ja na sav­skom na­si­pu u Mli­na­ri­ca­ma mno­go bolja.

- Pris­tu­pi­li smo sta­rom me­to­du za­bi­janja drve­nih stu­bo­va, ko­ji su do­da­tno sta­bi­li­zo­va­li tlo. Sve to smo mo­ra­li ra­di­ti vo­de­nim pu­tem, jer je ne­mo­gu­će pris­tu­pi­ti me­ha­ni­za­ci­jom - ka­zao je Reljić i do­dao da je pro­blem sa odro­nom sav­skog na­si­pa u Mli­na­ri­ca­ma ri­je­šen 80 od­sto.

Ovaj na­sip obi­šao je i di­re­ktor Upra­ve ci­vil­ne za­šti­te RS Mi­le Me­đed, ko­ji je re­kao da su upo­zo­ra­va­li na ove opa­snos­ti, te da se na­da da se ne­će do­go­di­ti naj­go­re.

Bor­ba sa po­pla­va­ma nas­tavljena je i u op­šti­ni Srbac. Eki­pe srba­čke "Elek­tro­dis­tri­bu­ci­je" us­pje­le su da sa­ni­ra­ju kvar na pod­ze­mnom ka­blu ko­ji je one­mo­gu­ćio rad crpnih pum­pi u Ga­ju.

Na­čel­nik Srpca Mla­đan Dra­go­savljević je re­kao da je vo­dos­taj Sa­ve u bla­goj sta­gna­ci­ji.

Gra­do­na­čel­nik Pri­je­do­ra Mi­len­ko Đa­ko­vić obi­šao je u pe­tak kli­zi­šte u Ve­li­kom Pa­lan­či­štu, što je sa­mo je­dno od 13 kli­zi­šta ko­ja su se po­ja­vi­la na po­dru­čju gra­da.

- Ov­dje ži­vi iz­bje­gli­čka po­ro­di­ca, a sa dvi­je stra­ne ku­će se ra­zvi­lo kli­zi­šte - izja­vio je Đa­ko­vić.

Pe­ro Mi­oči­no­vić, ko­ji sa su­pru­gom u ovoj ku­ći ži­vi od 2000. go­di­ne, ka­že da su stal­no na opre­zu i da spa­va­ju obu­če­ni, jer je ku­ća već po­če­la da pu­ca po zi­do­vi­ma.

Iz Grad­ske upra­ve u Bi­jeljini sa­op­šti­li su da u Sem­be­ri­ji ne­ma opa­snos­ti od po­pla­va jer vo­dos­taj Dri­ne opa­da, a Sa­ve sta­gni­ra. Mje­šta­ni Vrša­na i No­vog u Bi­jeljini ka­žu da je Sa­va po­pla­vi­la oko 70 od­sto ora­ni­ca.

- Od usje­va ne­ma ni­šta, na mom imanju 12 he­kta­ra pše­ni­ce je pod vo­dom, a vo­da sti­že i do ku­ća - re­kao je mje­šta­nin No­vog Ži­ko Ško­rić.

Sni­jeg za­trpao Sre­bre­ni­cu

Ve­ći­na lo­kal­nih pu­te­va na po­dru­čju Sre­bre­ni­ce bi­la je u pe­tak ne­pro­ho­dna za sao­bra­ćaj zbog sni­je­ga ko­ji je na­pa­dao i do 50 cen­ti­me­ta­ra u vi­šim pre­dje­li­ma.

- U pla­nin­skom di­je­lu op­šti­ne uče­ni­ci ni­su do­šli na nas­ta­vu u po­dru­čnim odjeljenjima u Osma­ča­ma i Su­ćes­ci, dok su na nas­ta­vu ka­sni­li i uče­ni­ci u Po­dra­vanju i Žu­ti­ci - sa­op­šte­no je iz op­štin­ske ci­vil­ne za­šti­te.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana