Miroslavu Klječaninu uzgoj koza na rodnoj grudi draži od posla u Italiji

Anita Janković-Rečević
Miroslavu Klječaninu uzgoj koza na rodnoj grudi draži od posla u Italiji

Banjaluka - Dok brojni građani napuštaju RS i BiH u potrazi za boljim životom u inostranstvu, Miroslav Klječanin iz Gornjih Očauša kod Teslića vratio se poslije dvije decenije iz Italije u rodni kraj i započeo uzgoj alpskih koza na zemlji svojih predaka.

Prateći svoje snove, Miroslav je odlučio da napusti sve blagodeti života u inostranstvu i posveti se poljoprivredi.

Zarađeni novac uložio je u pokretanje farme koza na planini Očauš, na 900 metara nadmorske visine.

- Uzgoj alpskih koza započeo sam u maju 2014. godine u rodnom Tesliću. Nabavio sam 76 grla iz Francuske, a danas, četiri godine kasnije, imam 230 koza. Štala koju sam sagradio može primiti 350 grla, ali cilj mi je farma od 600 koza i tome ću težiti u narednom periodu - priča Klječanin koji na farmi zapošljava pet radnika.

U sopstvenoj mljekari proizvodi tvrdi i polutvrdi sir, kremasti sirni namaz, jogurt i surutku, koje plasira na tržište Srpske, jer još nema uslove za izvoz.

- Mjesečno proizvedem oko 800 kilograma sira i sve prodam u tržnim centrima sa kojima sarađujem. Cilj mi je da nađem kooperante od kojih bih otkupljivao mlijeko i pravio sireve za izvoz, jer ovdje kilogram kozjeg sira košta 20 KM, dok u inostranstvu cijena dostiže 50 maraka. Pravim ekološki sir, jer je stoka na ispaši u planini što garantuje visok kvalitet mlijeka, a time i sira, što stranci poštuju i dobro plate - kaže Klječanin.

Dodao je da sirovo mlijeko ne prodaje, jer ekonomski nije isplativo, te pojasnio da su za kilogram krem sira potrebna četiri litra mlijeka, dok za polutvrdi, kriška sir treba osam litara.

- Najveći mi je problem što nemam sopstvenu mehanizaciju pa ne mogu proizvoditi hranu za stoku iako imam zemlju. Za sada sve kupujem, ali cilj mi je da zaokružim proizvodnju i nadam se da će već sljedeće godine i taj problem biti riješen - priča ovaj optimistični Teslićanin.

Ideju za bavljenje ovim poslom dobio je tokom dugogodišnjeg boravka u Italiji, gdje je obišao na desetine farmi koza.

- U alpskom dijelu Italije ima mnogo farmi i mljekara, jer je kozji sir izuzetno cijenjena i zdrava hrana. Gledao sam kako rade i proces preslikao na svoju farmu. Zadovoljan sam rezultatima i siguran sam da će mi ovaj posao u budućnosti donijeti dobru zaradu - nada se Klječanin.

Savjetovao je građanima Srpske da ne idu u inostranstvo, jer se uz malo truda i rada može živjeti više nego solidno.

- U Italiji i Švajcarskoj nema ni metra neobradivih površina, ljudi podižu neke zidine kako bi dobili metar korisne zemlje i zasijali čokot vinove loze, a mi ostavljamo desetine hektara zemlje da propada i idemo kod stranaca da nas iskorištavaju. Nećemo da iskoristimo idealne prirodne uslove uz 50 odsto manje ulaganja nego u drugim zapadnim zemljama. Uz ovoliko slobodne zemlje možemo realizovati šta god poželimo - rekao je Klječanin.

Kazao je da su podsticaji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS solidni, što mnogo znači onima koji žele da pokrenu biznis.

Šumski proizvodi

Miroslav Klječanin u planu ima i pokretanje pogona za preradu i pakovanje šumskih plodova.

- Ovaj kraj je izuzetno bogat zdravim, šumskim prirodnim plodovima i u planu imam da beremo gljive, šipak, borovnice i sve drugo što nađemo jestivo u šumi. To ćemo pakovati i plasirati na tržište, jer sve što priroda daje na Očaušu treba da iskoristimo - priča Klječanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana