Мирославу Кљечанину узгој коза на родној груди дражи од посла у Италији

Анита Јанковић-Речевић
Мирославу Кљечанину узгој коза на родној груди дражи од посла у Италији

Бањалука - Док бројни грађани напуштају РС и БиХ у потрази за бољим животом у иностранству, Мирослав Кљечанин из Горњих Очауша код Теслића вратио се послије двије деценије из Италије у родни крај и започео узгој алпских коза на земљи својих предака.

Пратећи своје снове, Мирослав је одлучио да напусти све благодети живота у иностранству и посвети се пољопривреди.

Зарађени новац уложио је у покретање фарме коза на планини Очауш, на 900 метара надморске висине.

- Узгој алпских коза започео сам у мају 2014. године у родном Теслићу. Набавио сам 76 грла из Француске, а данас, четири године касније, имам 230 коза. Штала коју сам саградио може примити 350 грла, али циљ ми је фарма од 600 коза и томе ћу тежити у наредном периоду - прича Кљечанин који на фарми запошљава пет радника.

У сопственој мљекари производи тврди и полутврди сир, кремасти сирни намаз, јогурт и сурутку, које пласира на тржиште Српске, јер још нема услове за извоз.

- Мјесечно произведем око 800 килограма сира и све продам у тржним центрима са којима сарађујем. Циљ ми је да нађем кооперанте од којих бих откупљивао млијеко и правио сиреве за извоз, јер овдје килограм козјег сира кошта 20 КМ, док у иностранству цијена достиже 50 марака. Правим еколошки сир, јер је стока на испаши у планини што гарантује висок квалитет млијека, а тиме и сира, што странци поштују и добро плате - каже Кљечанин.

Додао је да сирово млијеко не продаје, јер економски није исплативо, те појаснио да су за килограм крем сира потребна четири литра млијека, док за полутврди, кришка сир треба осам литара.

- Највећи ми је проблем што немам сопствену механизацију па не могу производити храну за стоку иако имам земљу. За сада све купујем, али циљ ми је да заокружим производњу и надам се да ће већ сљедеће године и тај проблем бити ријешен - прича овај оптимистични Теслићанин.

Идеју за бављење овим послом добио је током дугогодишњег боравка у Италији, гдје је обишао на десетине фарми коза.

- У алпском дијелу Италије има много фарми и мљекара, јер је козји сир изузетно цијењена и здрава храна. Гледао сам како раде и процес пресликао на своју фарму. Задовољан сам резултатима и сигуран сам да ће ми овај посао у будућности донијети добру зараду - нада се Кљечанин.

Савјетовао је грађанима Српске да не иду у иностранство, јер се уз мало труда и рада може живјети више него солидно.

- У Италији и Швајцарској нема ни метра необрадивих површина, људи подижу неке зидине како би добили метар корисне земље и засијали чокот винове лозе, а ми остављамо десетине хектара земље да пропада и идемо код странаца да нас искориштавају. Нећемо да искористимо идеалне природне услове уз 50 одсто мање улагања него у другим западним земљама. Уз оволико слободне земље можемо реализовати шта год пожелимо - рекао је Кљечанин.

Казао је да су подстицаји Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС солидни, што много значи онима који желе да покрену бизнис.

Шумски производи

Мирослав Кљечанин у плану има и покретање погона за прераду и паковање шумских плодова.

- Овај крај је изузетно богат здравим, шумским природним плодовима и у плану имам да беремо гљиве, шипак, боровнице и све друго што нађемо јестиво у шуми. То ћемо паковати и пласирати на тржиште, јер све што природа даје на Очаушу треба да искористимо - прича Кљечанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана