Mirisom peciva bude Rogatičane

Sreten Mitrović
Mirisom peciva bude Rogatičane

Rogatica - Dok stanovnici Rogatice spavaju mirnim snom trgovac, mašinbravar, ekonomski tehničar, gimnazijalac i pekar udruženim snagama noću bez prestanka rade kako bi sugrađane ujutro dočekali topli hljeb i peciva.

Iako pekarski posao zahtijeva mnogo truda i odricanja jer počinje u večernjim časovima, a završava u zoru, ova radna družina bez ikakvih poteškoća odradi noćnu smjenu.

- Biti pekar u prvom redu znači taj odgovoran i težak posao raditi sa ljubavlju i pažnjom. Morate biti i zdravi jer dok narod odmara i spava za vas je to normalno radno vrijeme. Ništa manje važan nije osjećaj za miris i ukus - ističu u glas radnici jedne rogatičke pekare koje smo zatekli dok od brašna stvaraju proizvode čiji se miris širi ulicom i mami kupce. 

U smjeni su bili školovani pekar Zoran, koji se ovim poslom bavi već četiri decenije, trgovac Simo, mašinbravar Nebojša i ekonomski tehničar Dalibor koje je sudbina i splet okolnosti dovela na vrata ovog preduzeća.

Peti član ove male radne cjeline, bivši gimnazijalac Milomir koji iza sebe već ima devet godina pekarskog staža, odmarao je kod kuće.

Kasnije u noć, po "pravilu službe" pridružio im se  poslovođa i distributer gotovih proizvoda Vojo Stanišić.

- Tokom jedne naše radne noći, od 19 do pet časova, proizvedemo i na tržište otpremimo hiljade komada hljebova i drugog peciva. Uz to, kada su krsne slave, pečemo i slavske hljebove, pa tako uz Svetog Đorđa spremimo i ispečemo oko 110, a za Nikoljdan u prosjeku 80 krsnih kolača - priča Stanišić.

Zanimljivo je da se u ovoj grupi ne zna ko je glavni majstor. S obzirom na to da su jednako plaćeni svi rade sve. Posao su podijelili na šest dana, dok sedmog dana jedan od njih odmara.

Jedan radnik sedam dana priprema brašno i mijesi tijesto u dva raspoloživa miksera, drugi mjeri i oblikuju proizvod, treći odnosi proizvod na mjesto gdje čeka da "nadođe", a  četvrti priprema peć i peče uz brigu o potrebnoj temperaturi i vremenu.

On uz pomoć kolege koji je radio na pripremi, posebno napravljenom lopaticom iz užarene peći vadi proizvod i stavlja na posebne police na točkićima i vozi prema prostoriji iz koje će još vruć i svjež poći prema potrošačima.

Recepture

Stanišić naglašava da u pravljenju pekarskih proizvoda koriste isprobane recepture, što kupci prepoznaju i stalno se vraćaju. Iako je konkurencija na tržištu velika prodaju gotovo sve što proizvedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana