Milioni za procvat Nove Topole

Milan Vujić
Milioni za procvat Nove Topole

Gradiška - Unapređenje snabdijevanja vodom i kanalizacionog sistema, izgradnja puteva i trotoara, te obnova Doma kulture i impozantna ulaganja u Agroindustrijsku zonu najvažniji su projekti u gradiškoj mjesnoj zajednici Nova Topola, u koje je uloženo skoro osam miliona maraka.

Višemilionske investicije raspoređene su na razvoj privrede, ali i društvenih aktivnosti tog sela.

U srcu Lijevča, na raskrsnici između Gradiške, Srpca i Laktaša već uveliko obnavljaju Dom kulture, koji će sa izgrađenim trgom činiti moderan kompleks za potrebe sportskih, kulturnih i drugih udruženja i organizacija.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić kaže da su za rekonstrukciju doma Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić obezbijedili 250.000 evra, a preostalih 127.000 KM obezbijeđeno je iz budžeta opštine Gradiška.

- Osim toga, u Novoj Topli su u toku i drugi važni projekti. Gradimo tri kilometra trotoara u pravcu od Osnovne škole “Petar Kočić” prema Srpcu i po kilometar prema Gradišci i Elezagićima, čime će đacima i svim pješacima biti omogućeno bezbjednije kretanje. Za taj posao opština je izdvojila 600.000 KM - naglašava Adžić.

Prvi čovjek opštine kaže da je opredijeljenost lokalne uprave da ulaže u ruralne dijelove opštine, a sve s ciljem razvoja tih područja i zadržavanja stanovništva u njima.

- Stvaramo uslove za napredak sela i seoskih gazdinstava, jer su upravo poljoprivredna gazdinstva potencijali za radna mjesta i samozapošljavanje, zbog čega moraju imati urednu isporuku vode, struje i dobre puteve - ističe Adžić, koji podsjeća da je ove godine rekonstruisano i izgrađeno više od 20 kilometara puteva na području opštine, za šta su budžeta izdvojena 1,3 miliona KM.

Najveći infrastrukturni projekti su u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli, čiji je cilj da uređene parcele privuku što više kompanija.

- Trenutno u poslovnoj zoni ima oko 250 radnika, a njen razvoj tek treba da počne, jer u njega ulažemo šest miliona maraka. Cilj nam je da stvorimo uslove kojima bismo privukli što više domaćih i stranih investitora i omogućili im da uspješno razvijaju biznis na području ove opštine - naglašava Adžić i ističe da već ima dosta zainteresovanih investitora.

U Novoj Topoli u toku je izgradnja tržnog centra na 8.000 kvadratnih metara, gdje će biti zaposleno oko 80 radnika. Takođe, italijanska kompanija “Kalcedonija” gradi objekat od 11.000 kvadrata, a zaposliće oko 500 radnika, dok je zainteresovana i jedna njemačka firma, koja bi otkupljivala voće i povrće.

Pročistač voda

U poslovnoj zoni grade i pročistač otpadnih voda, čija je vrijednost 560.000 KM, a novac je donirao USAID.

- Pročistač voda će mnogo značiti jer će riješiti problem fekalija, koje će, poslije pročišćavanja, biti sprovedene u rijeku Osornu i na taj način vodiće se računa o zaštititi životne sredine - rekao je Zoran Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana