Милерови се из Њемачке преселили у Српску

ATV
Милерови се из Њемачке преселили у Српску

Да љубав не зна за границе доказ је брачни пар Милер. Јагода је из родног Прњавора у Њемачку отишла седамдесете године, попут многих људи са ових простора, за послом. Међутим, тамо је пронашла и љубав свог живота. И тада почиње њена животна авантура.

“Тамо сам радила, тамо сам упознала мужа. Вјенчали смо се 74. године. За Африку смо отишли 1995. године, у Тунис. Тамо смо живјели и радили 10 година, а одатле смо се вратили у Француску,” каже Јагода Милер.

Кажу да су свјетски путници и да их не држи мјесто. Њемачка, Португал, Тунис, Француска, само су неке од земаља у којима су живјели и радили. А онда су се одлучили да дођу у Трнову код Бијељине. 

“И онда смо тражили по цијелом свијету и негдје сам завирила и у Бијељину, у Трнову, тако да сам ову кућу на интернету нашла. То је била љубав на први поглед. Овдје су услови за живот моментално добри, имамо све што је потребно. Добро, мора мало човјек да погледа гдје и шта, али се може све наћи и за повољније цијене него у Француској или Њемачкој. Те земље су постале толико скупе да нормалан човјек не може да живи”, прича Јагода.

У причу се укључује и њен супруг Енгелберт Х. Милер, а Јагода преводи.

“Да му се не свиђа он би се одавде већ одселио даље. Селидба је за нас нешто нормално. До сада смо се осам пута селили,” рекла је Јагода

Млађим генерацијама поручују да остану и раде у својој родној земљи. 

“Ја кажем, ко хоће да ради, посла има, али је овдје тешко наћи човјека који хоће да ради, јер они сви мисле да одмах могу бити доктори, професори. Да покушају да у својој земљи нешто остваре, јер ни Њемачка више није то што је била. Ми имамо све, само нам требају идеје и да се ради,” каже Јагода.

Милерови углас поручују да им се овдје највише ипак допадају људи који су пријатни и који увијек нађу времена за пријатеље. Из оазе мира и природе у Трнови, барем засад, не намјеравају да иду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана