Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора: Година на измаку донијела доста позитивног граду на Сани

Срна
Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора: Година на измаку донијела доста позитивног граду на Сани

Приједор - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић оцијенио је 2017. као годину која је доста тога позитивног донијела у граду на Сани.

Он је истакао да је то општа оцјена без обзира што се ради о још једној кризној години не само на нашим просторима, него готово у цијелом свијету.

"Поносни смо што смо успјели да обезбиједимо буџетску стабилност и да остваримо све његове планиране компоненте - да он буде и социјални и развојни. Градска управа је редовно сервисирала све доспјеле обавезе према добављачима и то кредитним ставкама, а плате буџетских корисника биле су редовне", рекао је Ђаковић за лист "Козарски вјесник".

Он је додао да је још важније то што је бројним подстицајном средствима омогућено отварање нових радних мјеста, те да је из градског буџета, за различите врсте подстицаја ове године издвојено око 240.000 КМ, а 88 послодаваца ће запослити 149 радника.

"Суштина је да је Приједор створио, прије свега, повољан амбијент за инвестирање и да је мимо Републике и државе увео читав низ подстицајних мјера у пољопривреди и у предузетништву које је до сада редовно исплаћивао корисницима", додао је Ђаковић.

Град Приједор као мало која локална заједница у БиХ, сматра Ђаковић, годину завршава без дуга према било којем буџетском кориснику, па и према одборницима.

"Буџет града за 2018. годину износи 40.677.696 КМ и он је дијелом развојни, а дијелом социјални и све области живота које треба да се њиме покрију су покривене, уз нагласак да заиста разумијем и оне који би жељели да то буде и више средстава, али ми смо ограничени оквирима које прописује Министарство финансија Републике Српске и уз додатак реформске агенде која, као политички документ, утиче на усвајање буџета", навео је Ђаковић.

Он је као приоритет за наредну годину најавио јачање приходовне стране буџета, јачање финансијске дисциплине и остваривање изворних прихода који припадају локалној заједници. "Једном рјечју, бићемо домаћини у својој кући и тако ћемо се понашати", нагласио је Ђаковић.

Град Приједор има дугогодишње насљеђе као успјешна извозно оријентисана локална заједница, што показују подаци Привредне коморе Репубике Српске према којима је остварени обим робне размјене привредника са подручја града Приједора у 2016. години износио је 197 милиона КМ.

Од тога вриједност извоза износила је 111.764.000 КМ, а вриједност увоза 85.291.000 КМ /спољнотрговински суфицит износио је 26.673.000 КМ/. Покривеност увоза извозом на подручју града Приједора износила је 131,30 одсто.

Ђаковић је нагласио да је упркос турбулентним временима Приједор безбједан град, са повољним пословним окружењем и добрим међунационалним односима. "Тиме шаљемо јасну поруку нашим грађанима да чувају те вриједности, а порука страним инвеститорима да је Приједор повољан за инвестирање и да су у овај град добродошли", истакао је Ђаковић.

Он је позитивним оцијенио и рад Скупштине града у овој години те поздравио најаве почетка реализације пројеката модернизација путне и жељезничке мреже на подручју Приједора, што је од изузетног значаја за развој приједорске регије.

"Инвеститори радије долазе тамо гдје су добре инфраструктурне комуникације и овај пројекат је велика нада за приједорску регију који ће допринијети привредно-економском развоју и развоју туризма, а и град Приједор би на тај начин добио сва обиљежја развијених градова Европе", рекао је Ђаковић.

Он је свим Приједорчанима пожелио најљепше жеље у Новој 2018. години и позвао их да и убудуће заједно са локалном влашћу учествују у напретку свог града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана