Mijenjanje pelena najslađa muka za supertate

Milijana Latinović
Mijenjanje pelena najslađa muka za supertate

Banjaluka - Brigu o bebama u prvim mjesecima života u Srpskoj sve češće preuzimaju očevi, o čemu svjedoči podatak da je trenutno njih 26 na porodiljskom bolovanju, a mijenjanje pelena, pripremanje hrane i izlazak u šetnju sa mališanima za tate su, kako kažu, najslađe muke.

Očevi koji su se odvažili da preuzmu brigu o djeci u dahu objašnjavaju da su im te obaveze najvažniji “posao”.

Banjalučanin Milanko Ćurković, koji se prije nekoliko dana vratio na posao sa porodiljskog bolovanja, ističe da je dva i po mjeseca proveo brinući o blizancima, jer se supruga morala vratiti na posao.

Blizanci su porodici Ćurković, osim neizmjerne ljubavi i ogromne radosti, donijeli i pune ruke posla, pa je ovaj ponosni otac bez imalo straha preuzeo brigu o bebama.

- Bio je to najljepši period mog života. Dobili smo kćerku i sina. Supruga se morala vratiti na posao, a kako nije bilo mjesta u vrtiću, odlučili smo da ja uzmem porodiljsko bolovanje. Obaveza je velika, ali je iskustvo neprocjenjivo. Od kada ujutro otvore oči, nema predaha. Nosim ih istovremeno, jer ako jedno ostavim u krevetu, drugo plače. Pripremanje hrane i mijenjanje pelena sam brzo savladao, ali tek sada vidim kako je majkama - kroz smijeh ističe Ćurković i dodaje da se, uz sve slatke muke koje su ga zadesile, nikada nije pokajao te da bi sve ponovio.

Ćurković kaže da mu je od svega bilo najteže da uspava dvije bebe u isto vrijeme.

- Oboje traže pažnju, moram ih nositi istovremeno da bih ih uspavao. Djevojčica je živahnija, a i starija je dva minuta, dok je dječak mnogo mirniji i tiši. Koliko god bilo teško, svaki trenutak proveden s njima je neprocjenjiv. Shvatio sam koliko mi očevi propuštamo provodeći dane na poslu u tom periodu kada se djeca iz dana u dan mijenjaju - rekao je Ćurković.

Među očevima koji su se odvažili da na sebe preuzmu svakodnevnu brigu o bebi je i Srđan Mijatović iz Trebinja.

- Supruga se nakon šest mjeseci morala vratiti na posao pa sam preuzeo brigu o sinovima. Stariji ima tri godine, a mlađi uskoro puni godinu. Na početku je bilo baš teško, ali iskustvo koje sam stekao i povezanost sa sinovima upotpunili su mi život - rekao je Mijatović koji je na porodiljskom bolovanju od 15. marta.

Naglasio je da su njih trojica za ovih pet mjeseci stvorili neraskidivu vezu.

Da za većinu očeva u Srpskoj porodiljsko bolovanje više nije bauk, potvrđuju i u Javnom fondu za dječiju zaštitu RS navodeći da je za osam mjeseci lani na porodiljskom bolovanju bilo 14 očeva, dok ih je sada gotovo dvostruko više.

- Iz godine u godinu povećava se broj očeva koji preuzimaju brigu o bebi, a trenutno ih je najviše na porodiljskom bolovanju u Banjaluci, čak 16, zatim tri u Bijeljini i po jedan u Laktašima, Istočnom Drvaru, Šipovu, Sokocu, Srebrenici, Šekovićima i Zvorniku - istakli su u Fondu.

Zakon

Zakonom o radu u RS propisano je da otac i majka porodiljsko odsustvo mogu koristiti ravnopravno, s tim da je obavezno da prva dva mjeseca sa bebom provede majka.

Otac nakon prva dva mjeseca može nastaviti da vodi brigu o djetetu do isteka predviđenog zakonskog roka od 12 mjeseci za prvo i drugorođeno dijete, odnosno 18 mjeseci za blizance, treće i svako naredno dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana