Мијењање пелена најслађа мука за супертате

Милијана Латиновић
Мијењање пелена најслађа мука за супертате

Бањалука - Бригу о бебама у првим мјесецима живота у Српској све чешће преузимају очеви, о чему свједочи податак да је тренутно њих 26 на породиљском боловању, а мијењање пелена, припремање хране и излазак у шетњу са малишанима за тате су, како кажу, најслађе муке.

Очеви који су се одважили да преузму бригу о дјеци у даху објашњавају да су им те обавезе најважнији “посао”.

Бањалучанин Миланко Ћурковић, који се прије неколико дана вратио на посао са породиљског боловања, истиче да је два и по мјесеца провео бринући о близанцима, јер се супруга морала вратити на посао.

Близанци су породици Ћурковић, осим неизмјерне љубави и огромне радости, донијели и пуне руке посла, па је овај поносни отац без имало страха преузео бригу о бебама.

- Био је то најљепши период мог живота. Добили смо кћерку и сина. Супруга се морала вратити на посао, а како није било мјеста у вртићу, одлучили смо да ја узмем породиљско боловање. Обавеза је велика, али је искуство непроцјењиво. Од када ујутро отворе очи, нема предаха. Носим их истовремено, јер ако једно оставим у кревету, друго плаче. Припремање хране и мијењање пелена сам брзо савладао, али тек сада видим како је мајкама - кроз смијех истиче Ћурковић и додаје да се, уз све слатке муке које су га задесиле, никада није покајао те да би све поновио.

Ћурковић каже да му је од свега било најтеже да успава двије бебе у исто вријеме.

- Обоје траже пажњу, морам их носити истовремено да бих их успавао. Дјевојчица је живахнија, а и старија је два минута, док је дјечак много мирнији и тиши. Колико год било тешко, сваки тренутак проведен с њима је непроцјењив. Схватио сам колико ми очеви пропуштамо проводећи дане на послу у том периоду када се дјеца из дана у дан мијењају - рекао је Ћурковић.

Међу очевима који су се одважили да на себе преузму свакодневну бригу о беби је и Срђан Мијатовић из Требиња.

- Супруга се након шест мјесеци морала вратити на посао па сам преузео бригу о синовима. Старији има три године, а млађи ускоро пуни годину. На почетку је било баш тешко, али искуство које сам стекао и повезаност са синовима употпунили су ми живот - рекао је Мијатовић који је на породиљском боловању од 15. марта.

Нагласио је да су њих тројица за ових пет мјесеци створили нераскидиву везу.

Да за већину очева у Српској породиљско боловање више није баук, потврђују и у Јавном фонду за дјечију заштиту РС наводећи да је за осам мјесеци лани на породиљском боловању било 14 очева, док их је сада готово двоструко више.

- Из године у годину повећава се број очева који преузимају бригу о беби, а тренутно их је највише на породиљском боловању у Бањалуци, чак 16, затим три у Бијељини и по један у Лакташима, Источном Дрвару, Шипову, Сокоцу, Сребреници, Шековићима и Зворнику - истакли су у Фонду.

Закон

Законом о раду у РС прописано је да отац и мајка породиљско одсуство могу користити равноправно, с тим да је обавезно да прва два мјесеца са бебом проведе мајка.

Отац након прва два мјесеца може наставити да води бригу о дјетету до истека предвиђеног законског рока од 12 мјесеци за прво и другорођено дијете, односно 18 мјесеци за близанце, треће и свако наредно дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана