Меда у Семберији мање него икад

Љиљана Алексић
Меда у Семберији мање него икад

Бијељина - Семберски пчелари сабирају штету, јер је ова година била веома лоша за производњу меда, па су приноси код већине преполовљени.

Биљке су слабо медиле, нису били наклоњени ни временски услови, а проблема је било и са пашом.

Према ријечима предсједника Удружења пчелара "Семберија" Љубе Новаковића слабо ко је успио да покрије трошкове.

- Година је била јако лоша. Мраз, лоши временски услови, слаба вегетација, лоша паша, све је то утицало на слабе приносе - казао је Новаковић.

Он је истакао да су приноси незапамћено мали.

- Имам 87 сандука пчела, а рачуница показује да нећу моћи покрити ни основне трошкове. Да је година била боља и да је вријеме послужило, не би требало пуно за успјех, јер једно друштво пчела за само један дан може да унесе и до седам килограма меда у кошницу - навео је Новаковић.

У удружењу, додао је, има пчелара који су због свега тога имали огромне губитке. Изгубили су и до 150 друштава, што се одразило на приносе меда.

- Приноси се у просјеку крећу око три килограма по кошници. Да би пчелар могао да каже да је имао успјешну сезону потребно је много више, односно изнад осам килограма меда, а тога на нашим просторима није било - додао је Новаковић, који је најстарији пчелар у Семберији.

Овај 85-годишњак се од дјетињства бави пчеларењем.

- Некада сам имао по 200 кошница, сада имам 87. Смањујем полако, прошле године продао сам 50 кошница. Прије четири године вадио сам по четири килограма меда из једног рама и то је било право чудо - казао је он и додао да се 2015. година, која је била најмедоноснија у скорије вријеме, неће дуго поновити.

Поједини пчелари у посљедње вријеме окрећу се производњи матица, све уноснијем послу у пчеларству, који захтијева доста знања, труда и рада.

- То је захтјеван посао и не може га свако обављати, мора се имати знање о томе и треба бити обучен за тај посао. У удружењу има чланова који су се одлучили на производњу матица. И ја производим матице, али углавном за своје потребе - истакао је он.

Удружење пчелара "Семберија" данас броји 110 чланова.

Ријеч је углавном о искусним пчеларима. Млађи се, казао је Новаковић, све рјеђе одлучују на овај посао.

Он је додао да би волио да у удружењу види већи број жена, иако их тренутно има неколико.

- Жене су, као и у сваком другом послу, веома способне. Тако их и у пчеларству има веома успјешних - додао је он.

Прихрана

За оне који су у августу обавили прихрану идућа година могла би бити нешто повољнија. Иако током зиме пчеле углавном мирују, посла за пчеларе ипак има и то у радионици.

- Мора се имати увид у стање кошница. Снијег не треба уклањати са кошница и око њих, јер је он добар изолатор у зимском периоду. Након зиме, негдје у фебруару, потребно је почети са прихраном погачама - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана