Mašine za lakši rad na njivama i farmama

S. M.
Mašine za lakši rad na njivama i farmama

Rogatica - Rogatičkim ratarima ubuduće će, zahvaljujući mašinama i alatima koje su dobili, znatno biti olakšani poslovi na njivama i farmama.

Neku od mašina ili neophodnog alata dobilo je ove sedmice 40 poljoprivrednih proizvođača zahvaljujući udruženim sredstvima njemačke nevladine humanitarne organizacije "Help", opštine Rogatica i samih ratara, koji su učestvovali u nabavci opreme. Riječ je o frezama, grabuljama za sijeno, rasipačima vještačkog đubriva, rotacionim kosilicama, automatskim sadilicama krompira, plugovima, muzilicama, običnim motornim kosilicama, pumpama za vodu i drugim alatima i opremi za obradu zemlje, rad u malinjacima i na farmama ovaca i krava. Vrijednost projekta je 160.000 maraka, a pojedinačna vrijednost dobijene mašine, alata ili opreme nije mogla preći 4.000 maraka. Za dobijanje neke od mašina konkurisalo je više od 120 poljoprivrednika.

Poljoprivrednik Milorad Planojević iz Borika, koji je dobio frezu i traktorsku prskalicu od 400 litara, rekao je da će mu dobro doći pri obradi zemlje.

Jednu kosačicu dobio je i povratnik Mustafa Omanović iz Žepe, koji uzgaja ovce. U toru ima više od 100 grla, za čiju ishranu sijeno obezbjeđuje košenjem trave na livadama, pri čemu će mu kosilica koju je dobio biti, kako reče, desna i lijeva ruka.                                                                                        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana