Mali virtuozi note i akorde učiće u Laktašima

Milijana Latinović
Mali virtuozi note i akorde učiće u Laktašima

Laktaši - Školsko zvono u ponedjeljak će prvi put oglasiti početak nastave za desetine đaka, kojima su violina, klavir i gitara najveća ljubav, u područnom odjeljenju Muzičke škole “Vlado Milošević” koje će biti otvoreno u Laktašima.

Oko 40 mališana iz te opštine, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, najmanje tri puta sedmično već godinama po kiši, snijegu i suncu putuju na nastavu u Banjaluku. Ljubav prema muzici i želja da nauče svirati neki muzički instrument nadjačali su sve prepreke, o čemu svjedoče petice i pohvale koje nižu ovi učenici. Bilo bi ih mnogo više, uglas kažu roditelji ove djece, da su svi mogli da obezbijede mališanima putovanje na nastavu u Banjaluku. Zbog toga je prije nekoliko godina prvi put data inicijativa da Muzička škola “Vlado Milošević” otvori područno odjeljenje u Laktašima i da se time omogući većem broju djece da pohađaju nastavu u ovoj školi. Do ostvarenja dugogodišnje želje dijeli ih svega nekoliko dana.

Roditelji ne kriju zadovoljstvo zbog otvaranja područnog odjeljenja, a još veća radost preplavila je lica budućih harmonikaša, violinista i virtuoza na klaviru.

- Kolika je ljubav moje kćerke Jane prema muzici najbolje svjedoči činjenica da je prvi razred muzičke škole završila u Prnjavoru, a drugi u Banjaluci. Snalazili smo se kako smo znali da bismo joj omogućili da svira violinu. Ona će krenuti sada u treći razred muzičke škole i presrećna je što više neće morati da putuje na nastavu - kazao je Dragiša Zečević iz Laktaša, koji već tri godine kćerku Janu vozi na nastavu u Banjaluku.

Inicijativu za otvaranje odjeljenja nedavno je obnovio potpredsjednik Skupštine opštine Laktaši Saša Panić. 

- Pripremili smo elaborat o opravdanosti otvaranja ovog odjeljenja koji smo poslali u Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Procjene su da će kada zaživi ovo odjeljenje, biti najmanje 80 đaka. Zahvalni smo ministru prosvjete Dani Maleševiću u premijerki Željki Cvijanović na razumijevanju i podršci - rekao je Panić i dodao da su prostorije za nastavu obezbijeđene u laktaškom Centru za kulturu i obrazovanje.

Direktor Muzičke škole “Vlado Milošević” iz Banjaluke Damir Jovanić kaže da još danas traje upis učenika u područno odjeljenje ove škole koje se otvara u Laktašima.

- Juče se već prijavilo 20 novih đaka, a konačan broj imaćemo sutra. Ako sve bude kako je planirano u ponedjeljak će početi nastava u Laktašima. Računamo da će od ove školske godine biti oko 60 učenika u ovom područnom odjeljenju - rekao je Jovanić i dodao da će škola u ovom odjeljenju zaposliti još četiri nastavnika.

Ministarstvo prosvjete

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je Vlada  usvojila informaciju o inicijativi za osnivanje područnog odjeljenja Muzičke škole u Laktašima i zadužila ovo ministarstvo da da saglasnost za početak rada odjeljenja.

- Inicijativa je proistekla iz zahtjeva roditelja čija djeca pohađaju Muzičku školu u Banjaluci, a koja svakodnevno putuju do škole oko 45 minuta. Takođe, navode da postoji određeni broj roditelja koji nisu u situaciji da obezbijede prevoz djece. Otvaranjem područnog odjeljenja na teritoriji Laktaša, stvorili bi se uslovi za upis većeg broja zainteresovanih učenika u Muzičku školu - naveli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana