“Majski pulmološki dani” u Bijeljini: Karcinom pluća liječiće se imunološkom terapijom

Lj. A.
“Majski pulmološki dani” u Bijeljini: Karcinom pluća liječiće se imunološkom terapijom

Bijeljina - Imunološka terapija u liječenju karcinoma pluća počeće da se primjenjuje u Republici Srpskoj od naredne sedmice, najavio je predsjednik Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa RS Mirko Stanetić.

On je istakao da su karcinom pluća i hronična opstruktivna plućna bolest vodeće teme 26. majskih pulmoloških dana koje organizuje Udruženje pulmologa/pneumoftiziologa.

- Poseban cilj je da se pokaže pulmologija kao multidisciplinarna nauka, jer je trend u medicini da se bolesti liječe multidisciplinarno - rekao je Stanetić na otvaranju stručnog skupa u petak u u Etno-selu “Stanišići”.

On je istakao da je i dalje veliki broj oboljelih koji su prvenstveno povezani sa navikom pušenja, što je statistički neumoljivo i toga treba biti svjestan.

Stanetić je dodao da su vođeni razgovori u Akademiji nauka i umjetnosti RS da se započne desetogodišnja akcija borbe protiv pušenja i hronične opstruktivne plućne bolesti, samim tim i protiv karcinoma. 

Direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović rekao je da će “Majski pulmološki dani” obezbijediti da se čuje veliki broj novih pristupa i načina liječenja i novih dijagnostičkih procedura u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana