Љубиње: Виногради - највећа мјесна заједница са највише проблема

РТРС
Љубиње: Виногради - највећа мјесна заједница са највише проблема

Љубиње - Инфраструктурна улгања у општини Љубиње у овој години биће финансирна из кредитног задужења -350.000 марака биће инвестирано у насеље Виногради, највећу Мјесну заједницу у овој општини.

Међутим, то је довољно тек за дио радова, јер у овом насељу немају ни канализацију, ни асфалт, ни саобраћајну сигнализацију.

Највећа мјесна заједница и највише проблема - око стотинак домаћинстава у центру града живи без канализације, без асфалта, тротара. Иако су уз магистарлни пут, нема ни саобраћајне сигназлизације, што је посебно велики проблем за 80 школараца из овог насеља.

"Не знаш је ли горе кад је киша или суша, буде овдје вода као језеро, рибе се могу гајити, а пјешке се тада не моће проћи", каже мјештанин Синиша Буквић.

Пројекат за изгардњу комплетне инфраструктуре вриједан је око 1,2 милиона марака. У буџету нема толико новца, па ће из кредитног задужења, од око 600.000 марака, у овој години пола уложити за прву фазу радова у Виноградима.

Дарко Крунић, начелник општине Љубиње, каже да ће се тим новцем ријешити канализација и ивичњаци, али и да је још много проблема и Винградима приоритет.

За проблеме, кажу мјештани, претходне локалне власти у последњих двадесет година нису имале слуха. Садашња власт, је тврде, прва која је нешто предузела.

"Ових 350.000 марака је мало новца да се све уради. Апелујем на републичке институције, предсједника итд, да помогну, јер ваљда и наша дјеца заслужују да живе нормалним условима у 21. вијеку", истиче предсједница Мјесне заједнице Виногради Слађана Ђогић.

Из локане управе поручују да ће додатна средства, којима би финансирали асфалтирање улица, тражити кроз пројекте и донације. Велике наде полажу у најављену градњу соларне електране, јер би из припадајућих наканада финансирали преостале радове у Виноградима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана