Љешници бизнис и храна за душу

Снежана Тасић
Љешници бизнис и храна за душу

Приједор - Када је прије осам година магистар саобраћаја Александар Јефтић из Приједора посадио прве засаде љешника, био је срећан што је пронашао хоби у природи, а сада је задовољан јер је хоби прерастао у бизнис, који породици доноси додатна примања.

Александар има троје дјеце, која заједно са супругом доста времена проводе на плантажама.

- Одувијек сам маштао да имам плантажу под ведрим небом и да радим нешто у природи што ми причињава задовољство. Почело је скромно, а сада имам озбиљан засад љешника и ораха - прича Александар. Коштуњаве плодове узгаја на 15 дунума родне земље у приједорским селима Мало Паланчиште, под планином Козаром и Гаћани, недалеко од ријеке Сане.

- Када сам почињао, у цијелом граду је био незнатан број произвођача љешника. Данас је то много другачије, број плантажа се знатно повећао и пружају се на око 150 дунума земљишта, с тенденцијом даљег ширења - прича Александар.

Каже и да је узгој ових биљака захтјеван посао, али и да је зарада добра.

- Често чујемо да љешника нема много на нашем подручју, да не захтијевају много рада, да се хемијска заштита користи минимално или нимало, што није тачно - прича Јефтић.

Он каже да је љешник неопходно хемијски третирати пет пута годишње. Први озбиљнији род долази тек након пете године, а пуни од 10 до 12 године од садње. Слично је и са орахом.

- Неопходно је уложити много труда и рада, иако тако можда на прву не изгледа - каже овај Приједорчанин, који је запослен у Градској управи.

 Александар и његова породица, осим много труда и времена, морали су уложити и у механизацију, систем за наводњавање, дуваљку, крцалицу и другу опрему.

Све то није била препрека да Александар сам направи неке машине, као што је машина за крцкање љешника и ораха.

- Машина за крцкање љешника и ораха за један сат може скрцкати 20 килограма плодова. Од три килограма љешника у љусци добије се килограм очишћеног и спремног за продају - каже Александар.

Ове године род љешника у љусци износи 350 килограма, а ораси су у шестој години и тек почињу рађати, па је њихов овогодишњи род износио 100 килограма у љусци.

Плодове свог рада ове јесени Александар је вриједно прикупио и пласирао на тржиште.

- Сви који су пробали кажу да је квалитет ораха и љешника одличан и враћају се по нове туре - каже Александар, додајући да очекује да се његов вишегодишњи труд сада и наплати.

Породица у природи

Александар Јефтић истиче да није све у материјалној користи, колико у релаксацији послије свих радних обавеза и дружењу са породицом у природи уз физичку активност.

- То је вишеструка корист, а да не говоримо да ове орашасте плодове сви радо конзумирају и неизбјежни су дио многих колача, који се увијек нађу на нашој трпези - каже Јефтић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана