Ljekari vratili osmijeh na lice mladoj Fočanki

R. Đ.
Ljekari vratili osmijeh na lice mladoj Fočanki

Foča - Devetnaestogodišnjoj Fočanki Željani Todorović ljekari sa Vojnomedicinske akademije (VMA) iz Beograda sa kolegama iz Foče uspjeli su da otklone deformitet donje vilice i vrate joj osmijeh na lice.

Time je, osim u Univerzitetskom kliničkom centru RS, ova složena i rijetka hirurška procedura odnedavno uvedena i u Univerzitetskoj bolnici u Foči. Operativni zahvat predvodio je eminentni stručnjak Nebojša Jović, maksilofacijalni hirurg sa VMA.

Među dvadesetak pacijenata u RS koji se godišnje suoče sa hirurškim otklanjanjem urođenih deformiteta vilice našla se i mlada Fočanka. Donja vilica bila joj je veća u odnosu na gornju, zbog čega je imala problem sa žvakanjem, zagrižajem, ali mučio ju je i estetski nedostatak.

- Mnogo mi je lakše i ogromna je razlika u odnosu na stanje od prije jer sam teško žvakala. Zbog unakrsnog zagrižaja samu sebe sam ujedala za obraze i tako su mi se stvarale rane po ustima. Osim toga, operacijom mi je promijenjen fizički izgled - zadovoljno kaže Todorovićeva.

Ljekari ističu da operacija zahtijeva dugu pripremu pacijenta, timski rad ljekara, ali i tehničke uslove zdravstvene ustanove.

- Zahvat se izvodi tako što se donja vilica polomi na dva mjesta i vrati tako da gornja i donja budu u pravilnom  položaju i da svi zubi budu na svom mjestu - objasnio je Nebojša Jović. Načelnik Odjeljenja za maksilofacijalnu i oralnu hirurgiju fočanske bolnice Miroslav Obrenović naglasio je da će ljekari u toj ustanovi od sada samostalno moći da obavljaju takve operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana