Лажни мед затрпао полице трговина

Милијана Латиновић
Лажни мед затрпао полице трговина

Бањалука - Климатске промјене и модернизација пољопривредне производње смањиле су приносе меда у Српској у протекле двије године, што је довело до појаве лажних пчелињих производа на полицама маркета.

Саша Драгичевић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС каже да би производња хигијенски исправних и производа безбједних по здравље, требало да буде циљ сваког пчелара.

- Несавјесни пчелари, желећи да дођу до веће зараде, лоше пчеларске године надокнађују тако што пчеле прихрањују разним шећерним сирупима, а други пак производе мед који пчеле никада нису ни видјеле -  рекао је Драгичевић.

Додаје да су многи до те мјере усавршили производњу лажног меда, да ни у лабораторијама није могуће утврдити да ли је ријеч о природном или фалсификованом меду.

- Ниска продајна цијена разних врста меда треба да изазове сумњу код потрошача, а мед је најбоље куповати директно код пчелара у којег имамо повјерење - казао је Драгичевић.

Пчелар из Добоја Раденко Круљ, који у свом домаћинству има тридесетак кошница истиче да су пчеларима у Српској руке везане у борби са нелојалном конкуренцијом.

- Тржиште је преплављено фалсификованим медом и ми с тим не можемо лако изаћи на крај. Меда нема ни за лијек код произвођача, а полице у маркетима пуне - рекао је Круљ.

Он је додао да су пчелари лани у просјеку врцали до пет килограма меда по пчелињем друштву, што је четири пута мање него у медоносним годинама.

Круљ, који углавном производи багремов мед, каже да килограм кошта око 15 марака, док цијена херцеговачког меда од кадуље достиже 18 марака.

Битку с нелојалном конкуренцијом бију и пчелари на подручју Братунца.

- Уназад неколико година кошнице су празне, а осим тога лани смо имали и најезду варое која је уништила пчелиња друштва - рекао је предсједник Удружења пчелара "Кестен" из Братунца Марко Живковић и додао да ово удружење окупља око 100 пчелара са подручја Братунца.

Препознавање меда

Саша Драгичевић наводи да постоје разни начини како препознати прави мед, који има карактеристичан укус, боју и мирис, а временом се кристалише.

- Постоје вјеровања да се прави мед препознаје и на основу цурења у непрекинутој нити са подигнуте кашике, није љепљив између прстију и не привлачи мраве. Шибицу умочену у прави мед могуће је запалити - рекао је Драгичевић.

Хемијски састав меда

75 одсто - шећери

18 одсто - вода

0,3 одсто - органске киселине

0,2 одсто - минерали

ензими

витамини Ц, Б комплекс, А, К, Е

фитохемикалије

бјеланчевине из поленових зрнаца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана