Крстина узгаја козе са дипломом у руци

Снежана Тасић
Крстина узгаја козе са дипломом у руци

Приједор - Инжењер пољопривреде из Томашице код Приједора Крстина Бојић једна је од оних која није скрштених руку чекала посао у струци, већ је и прије стицања дипломе почела да узгаја козе на свом имању.

Бојићева је диплому у руке узела лани, док се козарством бави већ двије године. Љубав према овој домаћој животињи родила се на другој години студија, током изучавања предмета козарство. Тада је и дошла на идеју да у свом домаћинству узгаја ове животиње. Почела је са једном козом, а сада је на њеној мини-фарми шест коза, један јарац и 13 јарића.

Расе које узгаја су алпина и домаћа балканска коза. Намјерава да прошири стадо и да, у складу са могућностима, прерађује козје млијеко у сир, сурутку и јогурт, те своје производе пласира на тржиште.

Крстина каже да је много завољела свој посао и да ужива у томе што ради, а велику помоћ пружа јој и отац. Труди се да козама обезбиједи што боље услове и посвећује им велику пажњу, па јој оне, како каже, узвраћају љубав на њима својствен начин. Када су козе срећне и задовољне, додаје, онда су и њихови производи много квалитетнији и здравији.

Крстина истиче да је љубав према ономе чиме се човјек бави кључ успјеха у том послу.

- Намјеравам да у наредном периоду интензивно радим на развоју своје фарме, али имам жељу да радим и на могућностима умрежавања са људима који имају иста интересовања као ја. Кроз умрежавање и заједнички наступ лакше ћемо постићи да они који већ узгајају одређени број коза буду подстакнути да проширују стадо и повећавају капацитет производње, али и да се промовише козарство и подстакну млади да се баве овом граном сточарства - изјавила је Крстина.

Додала је да град Приједор и околни регион имају све предуслове за успјешно развијање козарства.

- Блага клима погодна је за производњу јефтине сточне хране доброг квалитета, што погодује развоју ове пољопривредне гране, јер је најважнији фактор који утиче на сам процес производње у козарству управо исхрана - истиче Крстина.

Кластер

Агенција за економски развој града Приједора "Преда" позвала је све заинтересоване сточаре са подручја града да подрже иницијативу Крстине Бојић за формирање кластера "Козар". На подручју града постоје фарме коза и појединци који производе козје млијеко и прерађују га, те своје производе пласирају на тржиште. Више је узгајивача који имају стадо до десетак коза, чије производе користе за своје потребе, па Крстина зато све заинтересоване позива да се удруже и да заједно крену да раде на развоју козарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана