Krov nad glavom dobija 30 porodica u Bijeljini

Ljiljana Aleksić
Krov nad glavom dobija 30 porodica u Bijeljini

Bijeljina - U bijeljinskom naselju Amajlije juče je počela izgradnja dviju zgrada sa 30 stanova u kojima će biti smještene porodice iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica u Srpskoj.

Rok za završetak zgrada je 12 mjeseci, a izvođač radova je lokalno preduzeće "Buk promet".

Prema riječima ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davora Čordaša koji je prisustvovao početku radova, vrijednost ovog projekta je oko 1,5 miliona KM.

- Ukupna vrijednost stanogradnje koju će Vlada Republike Srpske ove godine započeti u Bijeljini je 2,5 miliona KM kreditnih i donatorskih sredstava. Ove zgrade se grade u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a Ministarstvo za izbjeglice na teritoriji Srpske realizuje projekat izgradnje 284 stana - rekao je Čordaš.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini će biti izgrađena još jedna zgrada sa 17 stanova koju će finansirati Vlada Republike Srpske iz kredita za rješavanje kolektivnih i alternativnih vidova smještaja.

- Potprojektima koji će biti realizovani 2019. i 2020. godine biće izgrađeno još 130 stanova koji su namijenjeni porodicama koje su izbjegle iz Hrvatske i žele da ostanu u Republici Srpskoj, kao i za interno raseljene za koje Vlada još plaća alternativni smještaj - pojasnio je Čordaš.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da su ovi projekti veoma značajni jer obezbjeđuju smještaj i raspuštanje kolektivnih centara.

- Obaveza lokalne uprave je bila da obezbijedi zemljište i infrastrukturu za izgradnju zgrada, kao i 40.000 KM za neophodnu građevinsku dokumentaciju - naveo je Mićić koji se prethodno sastao u gradskoj upravi sa Čordašem.

Tom sastanku prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i savjetnik predsjednika Srpske Miladin Dragičević.

Planirano je da se Čordaš tokom boravka u Bijeljini sastane i sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem i čelnicima Islamske zajednice u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana