Кредитом до бољих путева и базена у Шипову

Данијела Стоканић
Кредитом до бољих путева и базена у Шипову

Шипово - Шипово би ове године могло постати велико градилиште ако одборници локалног парламента на идућем засједању дају зелено свјетло за кредитно задужење у износу до два милиона марака.

Општина је планирала да овај кредит отплаћује десет година са грејс-периодом од годину, а да ли ће овај приједлог начелника Шипова Милана Ковача прихватити одборници знаће се 9. марта за када је заказана сједница.

Ковач каже да ће се кредит искористити за асфалтирање градских улица, уређење паркинга и изградњу базена.

- Улица Браће Југовића, Степе Степановића, новоименована "9. јануар" само су неке од двадесетак улица које би ове године могле засијати у новом руху. Осим тога, становници Шипова ове године би могли добити и отворени базен за купање. У склопу њега, планиран је и један мањи за дјецу и двије свлачионице - казао је Ковач.

Додао је да би за све те пројекте могло бити довољно и 1,5 милиона марака, док новац за реконструкцију сеоских путева одвајају од ренте.

- Оперативни буџет општине, који ове године износи 7,5 милиона марака, не може да исфинансира све те пројекте, због чега смо се одлучили за кредит. Прихвате ли одборници ово задужење, одмах крећемо у реализацију пројеката - казао је Ковач.

Према његовим ријечима, у овој општини при крају су и  радови на спортској дворани, као и многи други пројекти.

Предсједник Скупштине општине Шипово Милан Плавшић истакао је да је ово година највећих инфраструктурних улагања од настанка ове локалне заједнице.

- С обзиром на значај ових пројекта, вјерујем да ће одборници подржати ово задужење општине - казао је Плавшић.

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Шипово Драженко Проле истакао је да ће подржати задужење јер у овој локалној заједници 25 година није ништа конкретно урађено, док су буџети, каже, били мање-више исти. 

- Шипово све треба. Само да кренемо од чињенице да ова општина лежи на неколико ријека а становници током љета немају гдје да се купају - казао је Проле.

Становник Шипова Богдан Кљајић слаже се да је овом мјесту неопходно много тога.

- Сматрам да би изградња базена допринијела развоју општине јер би нас посјећивало више туриста, посебно младих - казао је Кљајић.

Кад су у питању паркинг мјеста и улице локалне власти су улагале и претходних година, али, како каже, недовољно.

- Под хитно би требало обновити неколико саобраћајница, јер је Шипово туристичко мјесто и срамота је да не буде уређено како треба - рекао је Кљајић.

Пут Шипово - Језеро

Ковач је рекао да ће Влада РС финансирати проширење и пресвлачење асфалта на путу Шипово - Језеро, који представља жилу куцавицу и везу Шипова са остатком Српске, а радови би требало да почну чим то временски услови дозволе. Вриједност пројекта је око четири милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана