Krave u snijegu, zalihe hrane se tope

M. L.
Krave u snijegu, zalihe hrane se tope

Mrkonjić Grad - Oko 120 grla stočara Miroslava Ivetića iz sela Gerzovo kod Mrkonjić Grada već skoro 15 dana noćiva pod vedrim nebom nakon što se krov štale urušio pod pritiskom snijega.

Četvoročlana porodica Ivetić, rodom iz Jezera, godinama živi od poljoprivrede i stočarstva, a sve što su mukom stvarali za nekoliko minuta nestalo je 22. januara, kada se pod pritiskom snijega krov na štali srušio, pri čemu je stradalo 15 grla. Ivetić je u petak potvrdio za “Glas Srpske” da stoka i dalje boravi napolju.

- Krave su na snijegu i dan i noć. Nigdje u blizini nema toliko velike štale u koju bih mogao smjestiti stoku. Ne preostaje mi ništa nego da čekam i uzdam se u nadležne da će naći način da mi pomognu da zbrinem stoku. Krave počinju da se tele, vidjećemo kako će biti - rekao je Ivetić.

Zalihe hrane za stoku su pri kraju, a sijeno kupuje od mještana.

Načelnica Mrkonjić Grada, na čijoj teritoriji se nalazi selo Gerzovo, Divna Aničić ističe da je opština učinila koliko je mogla da pomogne ovom stočaru.

- Neki mještani su uspjeli da u svoje štale smjeste po nekoliko ugroženih grla. Koliko znam, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rješava situaciju sa zemljištem - rekla je Aničićeva.

U resornom ministarstvu kratko su istakli da je rješavanje problema u toku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana