Krave Miroslava Ivetića iz Mrkonjić Grada noćivaju u snijegu pod vedrim nebom

Milijana Latinović
Krave Miroslava Ivetića iz Mrkonjić Grada noćivaju u snijegu pod vedrim nebom

Mrkonjić Grad - Oko 120 grla stočara Miroslava Ivetića iz sela Gerzovo kod Mrkonjić Grada noći provodi pod vedrim nebom, na temperaturi koja se spušta nekoliko podioka ispod nule i u snijegu od oko 60 centimetara, nakon što se krov štale urušio pod pritiskom snijega, a drugog objekta za smještaj krava nema.

Sudbina stoke je neizvjesna, a svaki čas treba da počnu pristizati i telad.

Četvoročlana porodica Ivetić, rodom iz Jezera, godinama živi od poljoprivrede i stočarstva, a sve što su mukom stvarali za nekoliko minuta u utorak je nestalo. Pod pritiskom snijega krov na štali se srušio, pri čemu je sedam grla uginulo, a osam mora na prinudno klanje.

- Komšije su pritekle u pomoć, spasli smo oko 120 grla, među kojima su junice i muzna grla, a svaki čas očekujem da počnu pristizati i telad jer je mnogo steonih krava. Nemam ih gdje smjestiti, komšijske štale su male, nema prostora za toliko grla, pa noći provode napolju - rekao je Ivetić za “Glas Srpske”.

Ovaj vrijedni domaćin drhtavim glasom ponavlja da je sve što je imao uložio u ovoj objekat za stoku nakon što mu je opština Mrkonjić Grad dodijelila zemlju te da je, prema njegovoj procjeni, nastala šteta od oko 70.000 maraka. 

- Uzdam se u nadležne institucije da će naći način da mi pomognu. To mi je jedina nada, nemam ništa drugo - rekao je Ivetić, zahvalivši svima koji su pritekli u pomoć kada ga je ova nesreća zadesila.

Načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić, koja je prva uputila apel stanovništvu da pomognu Ivetiću, ističe za “Glas Srpske” da je o svemu obavijestila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Iako je to stoka koja može podnijeti boravak napolju, vremenski uslovi nisu pogodni jer snijeg neprestano pada. Najveći problem je gdje smjestiti svu stoku i ovom prilikom apelujem na sve koji imaju prostora da se jave i prime koliko-toliko grla, kako šteta ne bi bila veća - rekla je Ružičićeva.

U resornom ministarstvu ističu da su njihovi predstavnici juče izašli na teren da vide kakva je situacija.

- Štala je na veoma nepristupačnoj lokaciji, a zbog snijega je otežan i pristup mjestu. Prema našim informacijama, opština Mrkonjić Grad će formirati komisiju koja će procijeniti nastalu štetu, a potom će nam dostaviti izvještaj kako bi utvrdili dalje korake i eventualnu pomoć tom gazdinstvu - rekli su u ministarstvu. 

Hrana

Miroslav Ivetić ističe da muku muči i da obezbijedi hranu za stoku.

- Teško dolazim do hrane. Treba i sijena i vode, ali je smještaj najvažniji - rekao je Ivetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana