Краве Мирослава Иветића из Мркоњић Града ноћивају у снијегу под ведрим небом

Милијана Латиновић
Краве Мирослава Иветића из Мркоњић Града ноћивају у снијегу под ведрим небом

Мркоњић Град - Око 120 грла сточара Мирослава Иветића из села Герзово код Мркоњић Града ноћи проводи под ведрим небом, на температури која се спушта неколико подиока испод нуле и у снијегу од око 60 центиметара, након што се кров штале урушио под притиском снијега, а другог објекта за смјештај крава нема.

Судбина стоке је неизвјесна, а сваки час треба да почну пристизати и телад.

Четворочлана породица Иветић, родом из Језера, годинама живи од пољопривреде и сточарства, а све што су муком стварали за неколико минута у уторак је нестало. Под притиском снијега кров на штали се срушио, при чему је седам грла угинуло, а осам мора на принудно клање.

- Комшије су притекле у помоћ, спасли смо око 120 грла, међу којима су јунице и музна грла, а сваки час очекујем да почну пристизати и телад јер је много стеоних крава. Немам их гдје смјестити, комшијске штале су мале, нема простора за толико грла, па ноћи проводе напољу - рекао је Иветић за “Глас Српске”.

Овај вриједни домаћин дрхтавим гласом понавља да је све што је имао уложио у овој објекат за стоку након што му је општина Мркоњић Град додијелила земљу те да је, према његовој процјени, настала штета од око 70.000 марака. 

- Уздам се у надлежне институције да ће наћи начин да ми помогну. То ми је једина нада, немам ништа друго - рекао је Иветић, захваливши свима који су притекли у помоћ када га је ова несрећа задесила.

Начелница општине Језеро Снежана Ружичић, која је прва упутила апел становништву да помогну Иветићу, истиче за “Глас Српске” да је о свему обавијестила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Иако је то стока која може поднијети боравак напољу, временски услови нису погодни јер снијег непрестано пада. Највећи проблем је гдје смјестити сву стоку и овом приликом апелујем на све који имају простора да се јаве и приме колико-толико грла, како штета не би била већа - рекла је Ружичићева.

У ресорном министарству истичу да су њихови представници јуче изашли на терен да виде каква је ситуација.

- Штала је на веома неприступачној локацији, а због снијега је отежан и приступ мјесту. Према нашим информацијама, општина Мркоњић Град ће формирати комисију која ће процијенити насталу штету, а потом ће нам доставити извјештај како би утврдили даље кораке и евентуалну помоћ том газдинству - рекли су у министарству. 

Храна

Мирослав Иветић истиче да муку мучи и да обезбиједи храну за стоку.

- Тешко долазим до хране. Треба и сијена и воде, али је смјештај најважнији - рекао је Иветић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана