Козје млијеко и храна и лијеку

Срна
Козје млијеко и храна и лијеку

Соколац - Узгајивач коза Марко Николић са Сокоца тврди да чаша млијека од његових коза, које проведу на испаши на пашњацима изнад 1.000 метара надморске висине на обронцима Романије, садржи више од 700 врста љековитог биља, а да козји сир представља благодет за организам.

Николић је сигуран у квалитет млијека својих коза због здраве исхране у којој нема вјештачких додатака, али и добрих хигијенских услова у којима бораве. Он у изјави Срни наглашава да је његов козји сир прави деликатес јер садржи бројне љековите састојке, а понекад додаје и сушено јареће месо или неку од љековитих биљака.

За један килограм козјег сира потребно је десет литара млијека, каже Николић и додаје да сир продаје по 25 КМ по килограму, литар козјег млијека за 2,5 КМ, а у понуди има и козју сурутку.

Цијене неће мијењати иако су, како истиче, његови производи јефтинији него на тржницама.

Николић је нагласио да људи слабог материјалног стања, којима је потребно козје млијеко за ублажавање здравствених тешкоћа, могу добити млијеко без икакве накнаде, посебно ако је ријеч о дјеци и старијим лицима.

Четрдесетчетворогодишњи Николић одлучио је да се бави узгојем коза послије 20 година проведених за воланом у домаћем саобраћају и међународној шпедицији.

“Бавећи се превозом, примјетио сам да се из Србије извози квалитетна роба у европске земље, а увози се доста нижа класа свих производа, па сам закључио да је најбитније производити здраву храну за своју породицу, а вишак продавати”, појашњава Николић.

Према његовим ријечима, није му дуго требало да се одлучи којим послом ће се бавити, па се из Чачка, гдје је радио након избјеглиштва са подручја Олова, скућио на Сокоцу.

“Имам десет коза - музара, тридесетак јарића и неколико јараца. То је довољно и за потребе моје породице и да се нешто заради”, прича Николић.

Производе нуди и преко друштвених мрежама, а број заинтересованих купаца је све већи. Често му се, наводи, јављају купци из Београда, Сарајева и Бијељине.

Николић напомиње да се приликом формирања стада одлучио за домаћу козу “бјелку”, јер сматра да је питомија и да се лакше прилагоди условима које има његово имање на 905 метара надморске висине.

Он је увјерен да ће се указати прилика да производњу козјег млијека веже за неки од европских пројеката здраве хране, што би му омогућило проширење стада и имања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана