Кинески хоће да уче и првачићи

Милијана Латиновић
Кинески хоће да уче и првачићи

Источно Ново Сарајево - Прва слова и ријечи на кинеском језику требало би од идуће седмице да уче ђаци Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву, гдје је недавно отворена прва учионица за учење овог језика у Српској.

Потврдила је то директорица ове школе Данијела Мрда и додала да међу основцима влада велико интересовање за изучавање овог далекоисточног језика.

- Имамо више од 150 ученика, међу којима и првачића, који желе да изучавају кинески језик. Припремили смо наставни план и програм, који би ових дана требало да одобри Министарство просвјете и културе РС и одмах почињемо са наставом - истакла је Мрда.

Она је додала да ће основцима овај језик предавати студенти са катедре за кинески Универзитета у Источном Сарајеву.

- Дјеца су подијељена у седам група, а учиће се по наставном плану и програму за почетнике. Већ идуће седмице планирамо да одржимо први час - рекла је Мрда.

Учионица за кинески језик у Источном Новом Сарајеву, прва у Српској, опремљена је захваљујући донацији Амбасаде Кине у БиХ у вриједности од 13.000 КМ.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да ће се кинески у овој школи за сада изучавати факултативно.

- Припремамо наставни план и програм да већ од идуће школске године кинески језик буде уведен у школе као други страни језик - рекао је Дамјановић и подсјетио да су ђаци у 35 основних и средњих школа у Српској приликом анкетирања изразили жељу да уче овај језик.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић каже да је катедра за синологију основана 2011. године, те да су прве генерације студената кинеског језика већ узеле у руку дипломе о завршетку студија.

- У оквиру ове катедре функционише и једини овлашћени, међународно признати центар за полагање кинеског језика у БиХ, а у плану је и оснивање центра за кинеске студије који ће се бавити увођењем кинеског језика у основне и средње школе - рекао је Мастиловић.

Изучавању кинеског језика своја врата одшкринуле су и основне школе "Георги Стојков Раковски" из Бањалуке, "Свети Сава" из Добоја и "Србија" из Шамца, те Средњошколски центар "Фоча" из Фоче, у којима би ускоро требало да буду отворене учионице за кинески језик.

Предавачи из Кине

Предраг Дамјановић је истакао да је у плану и да ђацима у Српској кинески језик предају и предавачи из Кине.

- Амбасада Кине у БиХ ће ангажовати и предаваче из Кине који ће помоћи у реализацији наставе из овог предмета када он буде уведен у школе као други страни језик - рекао је Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана