Јапанска донација “Водоводу” у Градишци

М. В.
Јапанска донација “Водоводу” у Градишци

Градишка - Комунално предузеће “Водовод” из Градишке добило је од владе Јапана опрему вриједну 120.000 марака, која омогућава откривање микролокација на којима се стварају губици на водоводној мрежи.

Водоводна и канализациона мрежа знатно је проширена, систем уз помоћ бројних донатора модернизован, посебно на водоизворишту Жеравица, а губици питке воде у мрежи су смањени.

- Појачаном контролом потрошње питке воде, посебно у градској зони, губици су смањени за 10 одсто. Међутим, тек сада, примјеном савремене технологије за микролоцирање кварова и других видова губитака, као и формирањем одсјека који ће се бавити овим проблемима, увјерени смо да ће ти губици бити драстично смањени - рекао је директор Водовода” Сандро Зеничанин.

Он је подсјетио да је за седам мјесеци, колико су трајали радови, обављена реконструкција свих техничких и замјена хидромашинских елемената водоторња и свих цјевовода на водоизворишту у Жеравици.

- Омогућено је алтернативно пуштање дистрибуције воде у систем преко експлоатационих бунара. Формирани су бајпаси у случају неких ситуација да се може омогућити несметано снабдијевање водом грађана. Исто тако, обезбијеђена је аутоматизација и телеметрија цјелокупног система - рекао је Зеничанин, који је додао да је укупна вриједност пројекта на водоизворишту и систему телеметрије око 2, 5 милиона КМ.

Водовод убудуће планира да примјењује прецизнији вид обрачуна, што значи да ће потрошњу очитавати сваког мјесеца, умјесто квартално, гдје су рачуни формирани на основу просјечне потрошње.

- То је почетак примјене такозваног даљинског очитавања потрошње. У току је уношење потрошача у електронску базу, чиме ћемо заокружити наш информациони систем. То ће појефтинити рад, а потрошачи ће добити прецизне рачуне за сваки мјесец - рекао је Зеничанин.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана