Jaja šaralo 150 djece u centru Srpca

D. J.
Jaja šaralo 150 djece u centru Srpca

Srbac - Više od 150 djece farbalo je juče vaskršnja jaja u centru Srpca u okviru tradicionalne manifestacije “U susret Vaskrsu”, koja je održana sedmu godinu zaredom.

Koordinatorka Karolina Stanišljević rekla je da je prve godine održavanja manifestacije učestvovalo svega 20 mališana, a sada su u ovaj događaj uključena sva omladinska udruženja sa područja opštine, među kojima su bili i članovi Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor”, koji su imali i svoj prodajni štand.

- Djeca su ukrašavala vaskršnja jaja raznim motivima, a 15 najljepših dobilo je nagrade koje je uručio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević. Organizovali smo i besplatnu konzumaciju posnih jela koja su pripremile srbačke pekare i folklorna društva, a u okviru manifestacije održan je i vaskršnji mini-sajam narodnih rukotvorina, suvenira i ukrasnih predmeta - rekla je Stanišljevićeva i dodala da će hrana koja je preostala biti uručena socijalno ugroženim porodicama.

Vaskršnji praznici u Srpcu obilovaće i drugim događajima, a jedna od njih je četvrta vaskršnja “Tucijada”, koju tradicionalno organizuje Crkvena opština Lepenica u hramu Svetog proroka Ilije u ovom selu. “Tucijada” će biti održana u nedjelju nakon vaskršnjeg uranka.

- Organizovaćemo izbor najjačeg i najljepše obojenog jajeta, a pobjednicima će biti uručene diplome i nagrade - rekao je sveštenik Nenad Đurić.  Istog dana u Ćukalima organizuju vaskršnju igranku čiji je domaćin škola folklora iz tog sela koja će sav prihod od prodatih ulaznica usmjeriti za put članova ovog folklornog društva u Makedoniju.

Koncert

Prvi vaskršnji koncert održaće i Srpsko kulturno umjetničko društvo “Beli anđeo”, koje će nastupiti u ponedjeljak na igralištu u Novoj Vesi.

- Ulaz na koncert je slobodan, ali svako ko želi moći će da ostavi dobrovoljni prilog kako bi nam na taj način pomogao u kupovini narodnih nošnji - rekla je sekretarica društva Željka Mrđa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana