Јаја шарало 150 дјеце у центру Српца

Д. Ј.
Јаја шарало 150 дјеце у центру Српца

Србац - Више од 150 дјеце фарбало је јуче васкршња јаја у центру Српца у оквиру традиционалне манифестације “У сусрет Васкрсу”, која је одржана седму годину заредом.

Координаторка Каролина Станишљевић рекла је да је прве године одржавања манифестације учествовало свега 20 малишана, а сада су у овај догађај укључена сва омладинска удружења са подручја општине, међу којима су били и чланови Удружења родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор”, који су имали и свој продајни штанд.

- Дјеца су украшавала васкршња јаја разним мотивима, а 15 најљепших добило је награде које је уручио начелник општине Млађан Драгосављевић. Организовали смо и бесплатну конзумацију посних јела која су припремиле србачке пекаре и фолклорна друштва, а у оквиру манифестације одржан је и васкршњи мини-сајам народних рукотворина, сувенира и украсних предмета - рекла је Станишљевићева и додала да ће храна која је преостала бити уручена социјално угроженим породицама.

Васкршњи празници у Српцу обиловаће и другим догађајима, а једна од њих је четврта васкршња “Туцијада”, коју традиционално организује Црквена општина Лепеница у храму Светог пророка Илије у овом селу. “Туцијада” ће бити одржана у недјељу након васкршњег уранка.

- Организоваћемо избор најјачег и најљепше обојеног јајета, а побједницима ће бити уручене дипломе и награде - рекао је свештеник Ненад Ђурић.  Истог дана у Ћукалима организују васкршњу игранку чији је домаћин школа фолклора из тог села која ће сав приход од продатих улазница усмјерити за пут чланова овог фолклорног друштва у Македонију.

Концерт

Први васкршњи концерт одржаће и Српско културно умјетничко друштво “Бели анђео”, које ће наступити у понедјељак на игралишту у Новој Веси.

- Улаз на концерт је слободан, али свако ко жели моћи ће да остави добровољни прилог како би нам на тај начин помогао у куповини народних ношњи - рекла је секретарица друштва Жељка Мрђа.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана