Јахорину окупирали страни туристи

Анита Јанковић Речевић
Јахорину окупирали страни туристи

Јахорина - Олимпијска љепотица Јахорина у првим седмицама зимске сезоне биљежи рекордне посјете љубитеља зимских спортова, а нова тјубинг трака, која ће данас бити пуштена у погон на платоу Пољице, требало би да примами мноштво нових скијаша, поготово најмлађих.

У Олимпијском центру (ОЦ) "Јахорина" истичу да је тјубинг трака само један од садржаја ски-вртића на платоу Пољице.

- То је туристичко-рекреативни садржај намијењен свим узрастима, првенствено млађој популацији. Дуга је око 100 метара и може се користити за ски-полигон, те за санкање на гумама по пластичној подлози. Биће одличан цјелогодишњи адреналински садржај и данас је бесплатна за све посјетиоце - истакли су у ОЦ "Јахорина" и додали да ће ски-вртић почетком наредне години бити обогаћен новим садржајима за дјецу.

Нагласили су да ће од сутра скијашима и бордерима бити доступна и стаза Прача, те да ће у току новогодишњих празника скијалишта радити у пуном капацитету.

- Захваљујући новим садржајима и бољим условима скијања током децембра на Јахорини је боравило више од 9.500 скијаша. Иако је сезона званично отворена 14. децембра, скијање је почело десетак дана раније и посљедња два викенда оборени су рекорди посјећености. Само прошле недјеље на нашој планини се скијало више од 1.500 људи - истакли су о овом центру.

Додали су да је већина смјештајних капацитета у јануару резервисана, те да је много страних гостију.

- На стази се углавном чује италијански, мађарски, словеначки и енглески језик. Има много страних гостију, а посебно Мађара, што није било ранијих година - казали су ОЦ "Јахорина" и додали да очекују нове сњежне падавине, што ће омогућити, како кажу, вртоглаво добро скијање.

Истичу да је скијашима на располагању више од 6.000 метара проширених, изнивелисаних и уређених стаза по свјетским стандардима.

- Стазе које су биле стрме и потенцијално опасне, намијењене искључиво екстремним скијашима, су ублажене и прилагођене свима. Изградили смо везне путеве и тако увезали сва скијалиша у цјелину. На врху планине је изграђен вјетроустав, који служи као путоказ и оријентир скијашима - истакли су у ОЦ "Јахорина".

Руководство олимпијске љепотице Јахорине започело је и изградњу великог вјештачког језера на надморској висини од око 1.900 метара.

- Језеро би до прољећа требало да буде потпуно завршено и зими ће служити за вјештачко осњежавање. Током љета имаће разне садржаје, биће доступно за купање, сунчање, шетњу, а посјетиоци ће имати прилику и да се у педалинама провозају језером - истакли су у ОЦ "Јахорина".

Нова година

Посјетиоци Јахорине у нову годину ће упловити уз звук нота пјевача и композитора Жељка Јоксимовића, који ће наступати на платоу испред хотела "Бистрица".

- Концерт ће почети у 22 часа и биће бесплатан за све посјетиоце - истакли су у Олимпијском центру "Јахорина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана