Јабуке пуне касу воћарима и берачима

Милијана Латиновић
Јабуке пуне касу воћарима и берачима

Бањалука - Берба јабука захуктава се на плантажама широм Републике Српске, а иако су воћари стрепјели да сочне плодове неће имати ко да бере јер овогодишњи приноси достижу и 60 тона по хектару, одзив берача премашио је сва очекивања.

Берба раних сорти, црвеног и златног делишеса, већ је у пуном јеку, а од понедјељка ће од берача врвјети и плантаже на којима су засађене сорте које нешто касније сазријевају. Воћари истичу да су овогодишњи приноси дупло већи од вишегодишњег просјека, те да не памте бољу годину. Још само да накупци добро плате, додају, и уложени рад и труд ће се коначно исплатити.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче да су ранијих година приноси јабука били у просјеку између 25 и 30 тона по хектару, док је овогодишњи просјечни принос премашио 40 тона по хектару.

- Јабуке су у већини воћњака јако родиле, а осим велике количине плодова, и квалитет је првокласан. На појединим плантажама принос достиже 60 тона по хектару, што воћари не памте да су икада имали - истакао је Дојчиновић и додао да су крушке и јабуке у Српској засађене на 4.000 хектара.

Додао је да ће убране јабуке складиштити у хладњаче и чекати извоз на руско тржиште који се обично захукта у новембру, кад све плодове скину са грана. Има и оних, каже Дојчиновић, који ће сав род продати већ у току бербе.

- Званичне откупне цијене још нема. Лани су накупци плаћали јабуке између 0,6 и 0,7 КМ по килограму. Очекујем да би овогодишња цијена могла бити 0,5 КМ, чиме бисмо ми били и те како задовољни - додао је Дојчиновић.

За разлику од воћара у Србији који муку муче са великим количинама јабука које нема ко да бере, нити има купаца, па плодове дају свињама или праве ракију, воћари у Српској кажу да не памте бољи одзив радне снаге.

- Никада није било више берача. Долазе из свих крајева РС. Обезбиједили смо им дневнице од 35 до 40 марака, ручак, кафу, превоз или преноћиште - казао је први воћар Српске и додао да ће овогодишња берба потрајати до 1. новембра.

Воћар из Козарске Дубице Бране Кос, који јабуке узгаја на три хектара, каже да је овогодишњи род премашио сва очекивања.

- Принос је скоро 60 тона по хектару, а осим тога, и квалитет јабука је првокласан. Надам се да ћемо остварити добру зараду и да ће бити купаца - рекао је Кос и додао да међу берачима у његовом воћњаку предњаче студенти који прије почетка нове академске године желе да зараде џепарац.

Овогодишњим родом задовољан је и воћар из Доњих Подградаца у Градишци Жељко Косовић, који на хектар и по земљишта узгаја неколико сорти краљице воћа.

- Око 90 одсто засада чини јабука сорте ајдаред. Осим тога, имам мање количине црвеног и златног делишеса - рекао је Косовић. Истакао је да је ова година погодовала свим врстама воћа те да ће након година у којима су само сабирали штету од суше и града, воћари напокон одахнути и корпе напунити плодовима свог рада.   

Амбалажа

Драгоја Дојчиновић истиче да је воћарима тренутно највећа брига набавка бокс палета у које се стављају убране јабуке.

- Цијена једне пластичне палете износи и до 100 евра, док се дрвене могу наћи и за 70 марака. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС нам је обећало помоћ у суфинансирању 10.000 бокс палета - рекао је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана