Извиђачи граде мостове пријатељства

Снежана Тасић
Извиђачи граде мостове пријатељства

Приједор - Почетак овогодишњег, интеретничког извиђачког зимског кампа под називом “Једноставно пријатељи” на Козари протекао је у добром расположењу и са пуно младалачког ентузијазма које са собом увијек доноси извиђаштво.

Како би другачије и било када се сретну стари пријатељи, а још и дугогодишњи извиђачи, запитао се старјешина Одреда извиђача “Др Младен Стојановић” Ернест Бадњевић. Он је јуче на званичном отварању овог зимског кампа потврдио да се на Козари окупило више од стотину планинара и извиђача из Зенице и Приједора који ће се дружити и заједно учити све до суботе, када се затвара камп.

- Ово је шести камп на Козари, а трећа активност од укупно осам масовнијих активности пројекта “Једноставно пријатељи” који проводе извиђачки одреди из Зенице и Приједора, а које ће током ове године окупити више од 3.000 извиђача - истакао је Бадњевић. Он је најавио одржавање више радионица о теми мировног дијалога, утицаја вршњака и упознавања, те предавање о теми радио-аматеризма и увезивања извиђача у јединствен систем у случају природних непогода и опасности.

Камп је званично отворио замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш који је нагласио да је град и до сада подржавао активности овдашњег извиђачког одреда и да ће важан фактор за сарадњу бити и убудуће.

Предсједник Савеза извиђача града Зенице Един Шарић истакао је значај пријатељства међу младим људима.

- Пројекат је и замишљен тако да кроз интеретничке и мировне радионице дјеца стекну пријатеље и можемо рећи да смо у томе успјели - рекао је Шарић. Он је додао и да се на основу овог пријатељства међу младима може почети градити и мост за сарадњу између локалних самоуправа Приједора и Зенице.

Дарија Мартиновић из Зенице први пут је на Козари и каже да ће ово дружење само учврстити пријатељство за извиђачима из Приједора.

- Одушевљена сам љепотама планине и са узбуђењем чекам нове пријатеље и дружење у кампу - истакла је Дарија.

Ђорђе Раилић из Приједора  у извиђачима је већ пет година и ово му је трећи пут на зимовању. Он не крије да највише долази због доброг друштва, али и стицања нових знања.

Новајлија међу извиђачима је Милош Милосављевић из Приједора који се прикључио прије четири мјесеца, понајвише због путовања и дружења.

- Увијек ми се свиђала идеја “камповања без родитеља” и с обзиром на то да ми је ово први пут на зимовању Козара, веома сам задовољан - рекао је  Милош.

Каже да веома добро познаје национални парк Козара и задовољство му је да има прилику да та сазнања подијели са пријатељима из другог града.

Извиђачка пјесма

На отварању је Маша Дрљача извела ауторску  извиђачку пјесму свог брата Вање под називом “Буди спреман”. Том пјесмом ће Одред извиђача “Др Младен Стојановић” ове године наступити на Фестивалу извиђачке пјесме у Београду, гдје су прошле године  освојили прво мјесто.

Породично извиђаштво

Међу учесницима кампа је и ове године више породица, односно извиђача и њихових потомака, а једна од таквих породица су и Бадњевићи из Приједора. Ернест и Сенка, који су се упознали у једном оваквом кампу, потом њихов син Аднан и његова супруга Николина, дугогодишњи извиђач, а онда и њихови потомци, Ернест и Лара.

- Мали Ернест ће 19. јануара напунити шест година, а толико има и извиђачког стажа, јер сваки свој рођендан слави у овом кампу тако да број званица на његовом рођенданском слављу увијек буде више од стотину - рекао је поносни дјед Ернест Бадњевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана