Izložba “Zemljom Hercegovom” i promocija izdanja “Prosvjete” Gacko

Srna

Zrenjanin - Drugog dana manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” u Zrenjaninu je otvorena izložba fotografija “Zemljom Hercegovom” i predstavljena su izdanja Srpskog prosvjetno kulturnog društva “Prosvjeta” Gacko.

U izložbenom prostoru zgrade Istorijskog arhiva Zrenjanincima su predstavljeni časopis za kulturu i nauku “Nova zora”, koji izdaju odbori “Prosvjete” u Gacku i Bileći, Kalendar Glavnog odbora “Prosvjete” i Dnevnik radova naučnog skupa istoričara u Gacku.


Predsjednik Glavnog odbora “Prosvjete” iz Gacka Radomir Vučković rekao je Srni da su na promociji govorili zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Nove zore” Zoran Radisavljević i Gabrijela Bratić, supruga pokojnog pjesnika Radoslava Bratića, koji je obnovio ovaj časopis, ugašen poslije Drugog svjetskog rata, akademik Vojislav Maksimović i drugi.

Radomir Vučković, koji je sa Aleksom Vučkovićem koautor izložbe “Zemljom Hercegovom”, rekao je Srni da postavka, koja će moći da se pogleda i u narednim danima, sadrži fotografije sela Hercegovine, porušenih škola, kamenih kuća, predmeta, snimljenih sa željom da se otrgnu od zaborava.

Direktor Bibliotke “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu Milan Bjelogrlić rekao je Srni da su “Dani Srpske u Srbiji” dragocjena manifestacija koja dobija na mnogo većoj vrijednosti, jer je pod patronatom “države Srbije i države Republike Srpske”.

“Ovakve manifestacije su podizanje svesti da smo jedan narod, da treba da negujemo jedinstven kulturni, duhovni prostor, jer samo negovanjem i tog mita i legende, i realnog kulturnog i duhovnog prostora, mi kao narod, na ovoj balkanskoj vetrometini možemo opstati i ne smemo se dati”, naglasio je Bjelogrlić.

On je istakao čvrste veze ljudi u Banatu porijeklom iz Republike Srpske sa Republikom Srpskom.

“Te ljude okuraži i daje podstreka način na koji istupa predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kada se ne usteže da međunarodnim predstavnicima očita našu sliku pravde, vrednosti i značaja bliskosti sa Srbijom”, rekao je Bjelogrlić.

U okviru “Dana Srpske u Srbiji” u Zrenjaninu je večeras nastupilo i Kulturno-umjetničko društvo “Sava Vladislavljević” iz Gacka u Narodnom pozorišu “Toša Jovanović”, a zatim je banjalučki teatar “DIS” izveo predstavu “Neizgovoreni glasovi” autora Ognjena Bogdanovića u režiji Nelka Nelkovskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana