Изложба “Земљом Херцеговом” и промоција издања “Просвјете” Гацко

Срна

Зрењанин - Другог дана манифестације “Дани Српске у Србији” у Зрењанину је отворена изложба фотографија “Земљом Херцеговом” и представљена су издања Српског просвјетно културног друштва “Просвјета” Гацко.

У изложбеном простору зграде Историјског архива Зрењанинцима су представљени часопис за културу и науку “Нова зора”, који издају одбори “Просвјете” у Гацку и Билећи, Календар Главног одбора “Просвјете” и Дневник радова научног скупа историчара у Гацку.


Предсједник Главног одбора “Просвјете” из Гацка Радомир Вучковић рекао је Срни да су на промоцији говорили замјеник главног и одговорног уредника “Нове зоре” Зоран Радисављевић и Габријела Братић, супруга покојног пјесника Радослава Братића, који је обновио овај часопис, угашен послије Другог свјетског рата, академик Војислав Максимовић и други.

Радомир Вучковић, који је са Алексом Вучковићем коаутор изложбе “Земљом Херцеговом”, рекао је Срни да поставка, која ће моћи да се погледа и у наредним данима, садржи фотографије села Херцеговине, порушених школа, камених кућа, предмета, снимљених са жељом да се отргну од заборава.

Директор Библиотке “Жарко Зрењанин” у Зрењанину Милан Бјелогрлић рекао је Срни да су “Дани Српске у Србији” драгоцјена манифестација која добија на много већој вриједности, јер је под патронатом “државе Србије и државе Републике Српске”.

“Овакве манифестације су подизање свести да смо један народ, да треба да негујемо јединствен културни, духовни простор, јер само неговањем и тог мита и легенде, и реалног културног и духовног простора, ми као народ, на овој балканској ветрометини можемо опстати и не смемо се дати”, нагласио је Бјелогрлић.

Он је истакао чврсте везе људи у Банату поријеклом из Републике Српске са Републиком Српском.

“Те људе окуражи и даје подстрека начин на који иступа предсједник Републике Српске Милорад Додик када се не устеже да међународним представницима очита нашу слику правде, вредности и значаја блискости са Србијом”, рекао је Бјелогрлић.

У оквиру “Дана Српске у Србији” у Зрењанину је вечерас наступило и Културно-умјетничко друштво “Сава Владислављевић” из Гацка у Народном позоришу “Тоша Јовановић”, а затим је бањалучки театар “ДИС” извео представу “Неизговорени гласови” аутора Огњена Богдановића у режији Нелка Нелковског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана