Izletišta spremno dočekuju posjetioce

Anita Janković-Rečević, dopisnici
Izletišta spremno dočekuju posjetioce

Banjaluka - Izletišta širom Srpske spremna su da dočekaju posjetioce koji će 1. maj i ove godine dočekati uz nezaobilazan roštilj i pjesmu, daleko od gradske vreve.

Tradicionalni prvomajski uranci počinju 30. aprila i traju tri dana, a mnogi stanovnici su rezervisali putovanja ili izabrali mjesto u prirodi gdje će Međunarodni praznik rada proslaviti kako dolikuje.

Banjalučani tradicionalno ovaj praznik dočekuju na Trešnjiku i Šibovima, a iz Gradske uprave ističu da će izletišta posjetioce dočekati uređena i pokošena.

Brojni Prijedorčani praznik će dočekati duž obale Sane, na izletištu na Pašincu, a najviše njih 1. maj će proslaviti na Mrakovici.

Direktor Nacionalnog parka "Kozara" Dragan Romčević naglašava da je sve spremno za doček izletnika.

- Na ski-stazi će biti postavljeno kamp naselje, upaljena rasvjeta i obezbijeđena muzika putem razglasa, a na mjestima predviđenim za roštiljanje biće složena drva - rekao je Romčević i dodao da karta za ulazak u Nacionalni park košta dvije KM za odrasle, a marku za djecu, te da se očekuju više desetina hiljada posjetilaca, koji će osim na stazi i oko spomenika biti i na Benkovcu i Dugim njivama.

U Turističkoj organizaciji grada Trebinja ističu da će Trebinjci prvomajske praznike provesti na izletištima Studenac, Lastva i Zubačka ubla u podnožju masiva Orjena. Onima koji vole opuštanje uz rijeku Trebišnjicu, na raspolaganju je izletište na Sušici.

- Izletišta su očišćenja na Dan planete Zemlje i već su spremna za doček 1. maja. Grupe posjetilaca iz Srbije i Crne Gore najavile su dolazak, tako da će biti veoma živo - rekli su u Turističkoj organizaciji.

Uživanje i odmaranje uz obalu Drine i pored Zvorničkog jezera idućih dana biće glavna preokupacija Zvorničana.

- Obale Drine tradicionalno svake godine vrve od izletnika, a gužva će biti i pored srednjovjekovne tvrđave Đurđevgrad. Gradska uprava je već pokrenula akcije čišćenja, tako da će sve biti spremno za posjetioce - rekla je viši stručni saradnik iz Turističke organizacije grada Zvornik Ivana Đokić-Milanović.

Fočacima su na raspolaganju brojna gradska izletišta kraj rijeka Drine i Ćehotine, planinarski dom "Zabrana", područje Nacionalnog parka "Sutjeska", te rafting kampovi, gdje će biti najveselije, jer rafteri ove godine očekuju veliki broj gostiju iz BiH, Srbije, ali i iz evropskih zemalja.

Prvomajsku zoru mladi Fočaci dočekaće i na Omladinskom izletištu, udaljenom nekoliko kilometara od grada, koje će urediti i očistiti članovi Omladinskog pokreta Foča.

- Imamo desetak natkrivenih klupa, a ukupan kapacitet je stotinjak mjesta za sjedenje. Sve ćemo očistiti i spremiti za prvomajski uranak, jer očekujemo veliki odziv mladih - rekao je predsjednik ovog pokreta Mladen Mandić i apelovao na građane da za sobom počiste i pokupe otpad.

Živo će biti i u Srpcu, a najviše posjetilaca se očekuje na izletištima Durova u Gornjoj Lepenici.

- Svake godine radimo na uređenju ovog izletišta, popravljamo klupe, stolove i stolice, uređujemo planinski potok, pješačke staze i šetališta, tako da izletište tokom cijele godine može da ugosti turiste - rekla je voditelj kampa i direktor NVO "Milenijum" Sanela Vidović.

Praznik rada osmijeh na lice najviše će izmamiti mesarima, jer su u vrijeme praznika mesnice pune, a posao cvjeta.

- Taj dan se najviše traži roštiljsko meso. Kilogram ćevapa, pljeskavica i roštiljskih kobasica košta 12,5 KM. Ražnjići su 14 KM po kilogramu, a piletina deset maraka. Svinjski vrat i šnicla koštaju devet, a krmenadla 8,5 KM - rekli su u jednoj banjalučkoj mesnici i dodali da cijene neće mijenjati.

Vrijeme

U Hidrometeorološkom zavodu RS ističu da će vrijeme za prvomajske praznike biti više nego povoljno za boravak u prirodi, na radost svih izletnika.

- Kratkotrajni pljuskovi mogući su u ponedjeljak u popodnevnim časovima i predveče, kao i u utorak, ali takođe predveče i to na istoku zemlje, uz rijeku Drinu. Očekuje nas lijepo i toplo vrijeme sa dnevnom temperaturom do 25 stepeni - rekla je meteorolog Milica Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana