Излетишта спремно дочекују посјетиоце

Анита Јанковић-Речевић, дописници
Излетишта спремно дочекују посјетиоце

Бањалука - Излетишта широм Српске спремна су да дочекају посјетиоце који ће 1. мај и ове године дочекати уз незаобилазан роштиљ и пјесму, далеко од градске вреве.

Традиционални првомајски уранци почињу 30. априла и трају три дана, а многи становници су резервисали путовања или изабрали мјесто у природи гдје ће Међународни празник рада прославити како доликује.

Бањалучани традиционално овај празник дочекују на Трешњику и Шибовима, а из Градске управе истичу да ће излетишта посјетиоце дочекати уређена и покошена.

Бројни Приједорчани празник ће дочекати дуж обале Сане, на излетишту на Пашинцу, а највише њих 1. мај ће прославити на Мраковици.

Директор Националног парка "Козара" Драган Ромчевић наглашава да је све спремно за дочек излетника.

- На ски-стази ће бити постављено камп насеље, упаљена расвјета и обезбијеђена музика путем разгласа, а на мјестима предвиђеним за роштиљање биће сложена дрва - рекао је Ромчевић и додао да карта за улазак у Национални парк кошта двије КМ за одрасле, а марку за дјецу, те да се очекују више десетина хиљада посјетилаца, који ће осим на стази и око споменика бити и на Бенковцу и Дугим њивама.

У Туристичкој организацији града Требиња истичу да ће Требињци првомајске празнике провести на излетиштима Студенац, Ластва и Зубачка убла у подножју масива Орјена. Онима који воле опуштање уз ријеку Требишњицу, на располагању је излетиште на Сушици.

- Излетишта су очишћења на Дан планете Земље и већ су спремна за дочек 1. маја. Групе посјетилаца из Србије и Црне Горе најавиле су долазак, тако да ће бити веома живо - рекли су у Туристичкој организацији.

Уживање и одмарање уз обалу Дрине и поред Зворничког језера идућих дана биће главна преокупација Зворничана.

- Обале Дрине традиционално сваке године врве од излетника, а гужва ће бити и поред средњовјековне тврђаве Ђурђевград. Градска управа је већ покренула акције чишћења, тако да ће све бити спремно за посјетиоце - рекла је виши стручни сарадник из Туристичке организације града Зворник Ивана Ђокић-Милановић.

Фочацима су на располагању бројна градска излетишта крај ријека Дрине и Ћехотине, планинарски дом "Забрана", подручје Националног парка "Сутјеска", те рафтинг кампови, гдје ће бити највеселије, јер рафтери ове године очекују велики број гостију из БиХ, Србије, али и из европских земаља.

Првомајску зору млади Фочаци дочекаће и на Омладинском излетишту, удаљеном неколико километара од града, које ће уредити и очистити чланови Омладинског покрета Фоча.

- Имамо десетак наткривених клупа, а укупан капацитет је стотињак мјеста за сједење. Све ћемо очистити и спремити за првомајски уранак, јер очекујемо велики одзив младих - рекао је предсједник овог покрета Младен Мандић и апеловао на грађане да за собом почисте и покупе отпад.

Живо ће бити и у Српцу, а највише посјетилаца се очекује на излетиштима Дурова у Горњој Лепеници.

- Сваке године радимо на уређењу овог излетишта, поправљамо клупе, столове и столице, уређујемо планински поток, пјешачке стазе и шеталишта, тако да излетиште током цијеле године може да угости туристе - рекла је водитељ кампа и директор НВО "Миленијум" Санела Видовић.

Празник рада осмијех на лице највише ће измамити месарима, јер су у вријеме празника меснице пуне, а посао цвјета.

- Тај дан се највише тражи роштиљско месо. Килограм ћевапа, пљескавица и роштиљских кобасица кошта 12,5 КМ. Ражњићи су 14 КМ по килограму, а пилетина десет марака. Свињски врат и шницла коштају девет, а крменадла 8,5 КМ - рекли су у једној бањалучкој месници и додали да цијене неће мијењати.

Вријеме

У Хидрометеоролошком заводу РС истичу да ће вријеме за првомајске празнике бити више него повољно за боравак у природи, на радост свих излетника.

- Краткотрајни пљускови могући су у понедјељак у поподневним часовима и предвече, као и у уторак, али такође предвече и то на истоку земље, уз ријеку Дрину. Очекује нас лијепо и топло вријеме са дневном температуром до 25 степени - рекла је метеоролог Милица Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана