Из пепела подигли грандиозни музеј у НП “Сутјеска”

Р. Ђ.
Из пепела подигли грандиозни музеј у НП “Сутјеска”

Фоча - Обновљени Музеј битке на Сутјесци, који ће по вриједности експоната бити једна од највреднијих збирки на овом подручју, отворен је у петак у истоименом националном парку.

Музеј славне епопеје на Сутјесци током ратних дешавања у БиХ уништен је и опљачкан, а обновом му је послије више од четврт вијека враћен изглед какав и доликује једном таквом значајном здању.

Његујући културно-историјске тековине, руководство НП “Сутјеска” опредијелило се да из пепела подигне Музеј битке на Сутјесци. Властитим средствима и уз напор запослених захтјеван посао завршили су за шест мјесеци. Од четири зида успјели су да направе грандиозно здање са богатом музејском поставком, конгресном салом са 120 мјеста, апартманима и другим садржајима који су употпунили споменичку цјелину Долине хероја на Тјентишту.

- Ту су била само четири зида, данас стојимо пред велељепним здањем. Поставку смо сами осмислили, добар дио експоната откупили, нешто су нам људи и сами уступили. Имамо више од 400 експоната, а план је да имамо 1.000. Највреднији експонат је аутомат чувеног Влада Шегрта, из тог  историјског периода на који смо поносни јер је оригиналан. Пред нама је уређење меморијалне цјелине и читавог парка, допуњавање и обогаћивање - рекао је директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић.

НП “Сутјеска”, који је за кратко вријеме постао једна од успјешнијих јавних установа, али и хит дестинација у овом дијелу Европе, осим развоја туризма, велики замајац пружа и развоју пољопривреде на овом подручју, а самим тим и доноси велику корист локалном становништву. Подршку у будућем развоју очекују од институција РС, али и БиХ. Да подршка неће изостати увјерава и Бошко Томић, савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

-  Ово је интересантно поднебље и веома је важно да ће кроз пројекте који ће овдје бити реализовани уз помоћ Владе РС и других институција бити створени услови и за ново запошљавање младих људи и останак на овим просторима - рекао је Томић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана