Италијанска породица срећу пронашла у Српској

РТРС
Италијанска породица срећу пронашла у Српској

А у вријеме кад млади неријетко одлазе у развијеније земље, у потрази за бољим животом, звучи необично прича да је једна италијанска породица срећу пронашла баш овдје. Осим локације, промијенили су и занимање и, како кажу, нимало се нису покајали.

Италијанска породица Тоњи из Бергама срећу је пронашла на Црном Врху код Челинца. Овдје живе већ осам година и кажу да им Италија нимало не недостаје. Иако су морали да одустану од прераде дрвета, због кризе у Италији и великих поплава, које су им уништиле фабрику, нашли су други извор прихода. Стара породична традиција, производња сувомеснатих производа, помогла им је да поново "стану на ноге”.

"За разлику од овдашње традиције, у Италији, односно, у Бергаму, месо се суши без дима, само на чистом ваздуху, природно. Сувомеснате призводе, које овдје прирпемамо, тешко је наћи чак и у Италији, јер је тамо преовладала индустријска производња. Све више је важан квантитет.", нагласио је Ренато Тоњи.

Кажу да ситуација у Италији није иста као прије 30 година, много је избјеглица из разних земаља и то је један од разлога због којег су напустили домовину. Све што могу да призведу, производе сами. О повратку у Италију уопште не размишљају.

Овдје нам је заиста врло, врло добро. Кад одемо у Италију, већ послије два дана желимо да се вратимо овдје. Журимо кући, јер је наша кућа овдје, на Црном Врху", додао је Тоњи.

"Необично нам је. Када овдје идемо у шетњу, сви нас поздрављају", истакла је Адриана Тоњи.

Додају да се у Италији се тако нешто не дешава.

Интересантно је да много Италијана мисли да на овим просторима још траје рат. Преносећи им своја искуства, породица Тоњи настоји да разбије те предрасуде.

"Кад одемо у Италију, људи нас питају гдје живимо. Кад споменемо Републику Српску, мисле да је то у Русији. Мисле да овдје још бјесни рат. Ми их онда увјеравамо да то није тако", каже Ренато.

Напротив, када оду тамо, брзо се пожеле куће на Црном Врху. Овдје им се највише свиђају људи и миран начин живота. Наглашавају да се овдје осјећају слободније, него у Италији. 

"Од када живимо овдје, држимо сва врата откључана и никад нам ништа није нестало. У Италији се дешава да, ако сте у приземљу, лопови вам краду горе, на спрату и обрнуто". закључио је Ренато.

Поредећи начин живота на Западу и овдје, породица Тоњи указала нам је на неке ствари на које смо се овдје навикли и које узимамо здраво за готово, а за њих су биле разлог да напусте домовину. Они представљају одличан примјер младима, да живот на селу има своје предности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана