Истраживања археолошких локалитета у Дервенти и Станарима

Срна
Истраживања археолошких локалитета у Дервенти и Станарима

Дервента - Представници Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске обишли су 35 археолошких локалитета на подручју општина Дервента и Станари да би утврдили у каквом су тренутном стању, а први пут евидентирали су још неколико локалитета.

У Рапћанима код Дервенте је, поред два позната средњовјековна локалитета, пронађен још један на којем се налазе два импозантна стећка, а који су због меког земљишта дјелимично утонули.


У Цвртковцима је евидентирана средњовјековна некропола која до сада није била позната у археолошкој литератури, али је за њу знало локално становништво.

Археолог Љубица Срдић рекла је Срни да су у Дервенти настојали да обиђу комплетан терен да би утврдили да ли и даље постоје локалитети некропола, стећака.

“Успјели смо да видимо и стара гробља у оквиру локалитета гдје се налазе мраморови /стећци/. Имала сам срећу да имам доброг водича који познаје овај терен, гдје се већ бавио истраживањем и евидентирањем природног насљеђа”, истакла је Срдићева.

Она је напоменула да палеолитских локација има доста на Марковцу, у Детлаку, Лупљаници и на ширем подручју насеља у Дервенти, те да су те локације обрадили прије десет година са представницима Универзитета са Кембриџа.

“Имамо податке гдје се све налезе палеолитски локалитети. Било би добро да све локалне заједнице имају једну особу која би била задужена за евидентирање и проналазак локација”, сматра Срдићева.

Водич представницима Завода из Бањалуке Дамир Кљајић, који се годинама бави археолошким истраживањима дервентског краја, рекао је да су највише обишли средњовјековних локалитета и оних из периода турске владавине, а мањим дијелом локалитете из периода праисторије и антике.

Представници Завода боравили су у двије општине протекле седмице, а истраживања су завршили у петак. Током боравка састали су се са представницима локалних власти. /крај/нс/мсб/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана