Источно Сарајево: Свечаном академијом обиљежен Дан побједе над фашизмом

Срна
Источно Сарајево: Свечаном академијом обиљежен Дан побједе над фашизмом

Источно Сарајево - Предсједник Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета" из Источног Новог Сарајева Љубо Грковић рекао је вечерас да се никада неће одустати од борбе за слободу и обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

"Никада нећемо одустати од борбе за слободу јер бисмо у супротном одустали од себе самих. Зато ћемо наставити да оваквим манифестацијама обиљежавамо Дан побједе, поздрављамо све који љубе слободу и захваљујемо онима који су за слободу дали живот", рекао је Грковић у Источном Сарајеву прије почетка свечане академије поводом обиљежавања 9. маја.


Он је нагласио да је прослава Дана побједе велики дан у заједничкој историји српског и руског народа.

"Вечерашња академија је организована у част свих наших страдалника у протеклим ратовима, а посебно у Другом свјетском рату", истакао је Грковић.

Директор Архива Српске православне цркве из Београда Радован Пилиповић рекао је да у Републици Српској први пут приказана изложба "Српска православна црква и руска емиграција 1920 - 1940".

"Повод за приказивање ове архивске изложбе је прослава Дана побједе који је важан датум у историји цијеле Европе. Тај датум показује и све што је православно словенство на челу са руским народом донијело Европи, а то је побједа над фашизмом и нацизмом - највећим друштвеним злом 20. вијека", истакао је Пилиповић.

Диригент Српског пјевачког друштва "Слога" из Сарајева Стефан Мојсиловић рекао је да је у оквиру свечане академије вечерас премијерно изведена химна Русије коју је хор специјално припремао за овај дан.

"На репертоару су духовне руске композиције, које су универзалне и свјетске", истакао је Мојсиловић.

Свечану академију заједнички су организовали Културни центар Источно Ново Сарајево у сарадњи са "Слогом" и "Просвјетом" из Источног Новог Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана