Испред споменика Маузеру обиљежено 27 година специјалне бригаде

Срна
Испред споменика Маузеру обиљежено 27 година специјалне бригаде

Бијељина - Чланови Удружења ветерана “Гарда Пантери” обиљежили су данас 27 година од оснивања ове специјалне бригаде испред споменика оснивачу и команданту “Гарде Пантери” Љубиши Савићу Маузеру у Бијељини, гдје су положили вијенац и запалили свијеће.

“Обиљежавамо данас на мјесту страдања команданта Маузера, који је убијен прије 19 година, сјећање на њега, али и на дан оснивања бригаде, која је бранила Републику Српску на свим ратиштима”, рекао је предсједник Удружења Петар Цвијетиновић.

Он је нагласио да данас, осим Маузеру, који је народни херој, одају почаст и свим саборцима који су погинули бранећи српске територије.

Према његовим ријечима, у току рата бранећи Републику Српску погинуло је 100 бораца ове елитне јединице, око 800 је рањено, од којих неки и више пута, а кроз ову јединицу је током рата прошло око 2.000 бораца.

Цвијетиновић је рекао да су неке од најтежих акција, у којима су учествовали, биле на брчанском ратишту и у Братунцу, а највише војника изгубили су на Мајевици.

Он је новинарима рекао да данас борци, гардисти тешко живе, те да од града Бијељине очекују измјену назива улица, да бар три улице добију називе по Маузеру, Бранку Петровићу Пантеру и Благоју Гавриловићу, али и да Удружење тражи да буде обухваћено градским буџетом.

“Добијемо понекад помоћ од око 500 КМ од градоначелника као милостињу, али ми тражимо да уђемо на буџет јер, ако бошњачко удружење “Препород” може бити на буџету, а има их око 50, зашто то ми којих је више хиљада, заједно са породицама погинулих, не бисмо могли”, рекао је Цвијетиновић новинарима.

Он је рекао да Удружење ветерана данас, као и раније, највећу подршку има из кабинета предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана