Инспектор из Котор Вароша не одустаје од незаконите градње

Милијана Латиновић
Инспектор из Котор Вароша не одустаје од незаконите градње

Котор Варош - Еколошки инспектор из Котор Вароша Петко Чупић поново се оглушио о рјешење општинске урбанистичко-грађевинске инспекције и, упркос забрани, наставио да преграђује заједничко поткровље зграде.

Чупић дуже од годину узурпира поткровље зграде у которварошкој улици Јована Рашковића број два, гдје мимо сагласности свих станара и без грађевинске дозволе гради просторију за властите потребе.

Његову иницијативу да у поткровљу изгради просторију за властите потребе, а да за узврат о свом трошку замијени цијели дотрајали кров зграде, станари су усмено подржали. Међутим, услов је био да на лице мјеста изађе стручњак и процијени да ли темељ зграде која је изграђена 1948. може издржати надоградњу и да Чупић обезбиједи грађевинску дозволу, што, како је “Глас Српске” раније објавио, он није урадио.

Ванредном контролом надлежне општинске инспекције у септембру ове године утврђено је да Чупић реконструише кров и надограђује без грађевинске дозволе, те је инспектор у складу са Законом о инспекцијама РС забранио изградњу кровних вила и наредио му да све уклони и врати у првобитно стање о свом трошку.

Крајњи рок за извршење наложене мјере био је 30. октобар, а како је наведено у рјешењу инспекције које је у посједу “Гласа Српске”, жалба на рјешење не одгађа извршење. Еколошки инспектор је и овај пут, као и лани, игнорисао рјешења својих радних колега и наставио да гради мимо закона. Општински урбанистичко-грађевински инспектор је у новембру прошле године наложио Чупићу да уклони лимену преграду коју је поставио у поткровљу, што је тада потврдило и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС. Међутим, он је наставио да узурпира поткровље зграде.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију у Котор Варошу Горан Малијевић каже за “Глас Српске” да је инспекција утврдила да рјешење грађевинског инспектора из септембра ове године није испоштовано, али да ће сачекати одлуку другостепеног органа, с обзиром на то да се Чупић жалио.

- Он је упутио жалбу ресорном министарству на рјешење инспекције и ми ћемо сачекати њихову одлуку. Иако у рјешењу пише да жалба не одгађа извршење, у пракси се ипак гледа да се исцрпе сви механизми, па ћемо видјети - рекао је Малијевић.

Предсједник Заједнице етажних власника у спорној згради Санимир Божићевић каже да агонија станара и даље траје и да не знају до када ће морати да трпе све то.

- Чупићевом безобразлуку нема краја. Колико далеко иде најбоље говори то што сада гради искључиво суботом када смо ми немоћни, јер не можемо позвати инспектора да дође и види на лицу мјеста шта се дешава, с обзиром на то да инспекција не ради суботом - казао је Божићевић.

Огорчење због некомшијског односа Чупића према осталим станарима не крије ни Анкица Верић која са супругом и шесторо дјеце станује у приземљу зграде.

- Невјероватно је да неко ко је и сам инспектор не поштује законе и прописе, па ни рјешења својих колега. Како онда да очекујемо да поштује нас? Нама је поткровље недоступно и не знам шта да радимо, њему очигледно нико ништа не може - казала је Верићева.

Изјаву Петка Чупића јуче нисмо успјели да добијемо, јер није одговарао на телефонске позиве.

Адвокат одгодио рочиште

Горан Малијевић каже да је 1. новембра било заказано рочиште са Чупићем у вези са тим рјешењем инспекције.

- Тражио је да поступак буде одгођен док не ангажује адвоката и суд је удовољио његовом захтјеву - рекао је Малијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана