Iguman Serafim: Dođite, posjetite nas Srbe koje su mnogi zaboravili

Srna
Iguman Serafim: Dođite, posjetite nas Srbe koje su mnogi zaboravili

Martin Brod - Iguman manastira Rmanj Serafim rekao je Srni da je položaj Srba u Martin Brodu kod Bihaća i u cijeloj Federaciji BiH izuzetno težak, ali da je za ove Srbe, zaboravljene od mnogih, taj manastir sigurna kuća u ovom dijelu Visoke Krajine.

Prvi pouzdani podaci o manastiru Rmanj vode u 1498. godinu, kaže arhimandrit rmanjski iguman Serafim dok posmatra stijene oko Une, stojeći ispod lipe u manastirskom dvorištu.


Manastir je bio pet puta obnavljan, posljednji put 2009. godine, mada je, kaže, možda bilo i više rekonstrukcija.

“U petnaestom i šesnaestom vijeku ovdje u manastiru bilo je oko stotinu monaha, ali, nažalost, poslije Kosovskog boja, kako su Turci prodirali ka ovamo, manastir je pretrpio velika stradanja. Poznat je i po tome što je u njega iz Pribojske Banje premještena Dabrobosanska mitropolija i za stotinu godina ovdje je stolovalo 10 dabrobosanskih mitropolita”, veli iguman Serafim.

On kaže da je posljednje stradanje Srba u ovom kraju donijelo mnogo muke. Mještani odlaze, a došli su neki drugi ljudi, Hrvati iz srednje Bosne koji su naselili i Drvar.

“Mještanima Martin Broda kuće su bile zauzete, nisu imali gdje da se vrate, ali to ih nije spriječilo da ponovo dođu na vjekovna ognjišta. Nekada je u Martin Brodu bilo oko 250 stanovnika, a danas ih je između 70 i 80”, priča iguman manastira Rmanj.

Zbog teškog života u Martin Brodu mladi odlaze, rijetko ko ili gotovo niko se ne vraća i život se, kako kaže iguman, gasi.

“Tamo negdje do 2013. godine sve je nekako išlo uzlaznom putanjom, ali posljednjih nekoliko godina, vidljivo je da je loše. Položaj Srba u Federaciji jeste veoma težak. Niko ne brine o nama koji smo ovdje ili rijetko ko. Svi oni vole i Drvar, i Martin Brod, i Glamoč, i Grahovo - najviše kada nisu ovdje. Najviše vole kada se okupe na nekom druženju van ovih krajeva, tada u njima proradi emocija o zavičaju, a neki ovdje nisu došli 30 godina”, tihim glasom, u kome još ima nade i vjere u bolje sutra, priča iguman Serafim.

On podsjeća da je tokom poslijeratnih godina imao problema sa pripadnicima hrvatskog naroda, bile su to provokacije.

“Suštinski gledano, život je težak. Gledam danas ovu omladinu, ništa ne znaju. Postali su robovi modernog življenja, tehnologije. A, ja sam učio očima, gledao kako mater i ćaća rade”, besjedi iguman Serafim.

On je dodao da mladih nema u Martin Brodu, te da su i ovih osamdesetak žitelja stariji ljudi. Iguman kaže da ako ko od mladih ode na studije dalje, niko ne odluči da se vrati na ognjište.

“Baš danas dođe čovjek, nije bio ovdje posljednjih trideset godina. Dođe da obiđe đedovu kuću, međutim, našao je ruševinu. Pita me kada se srušila kuća njegovog đeda, kažem mu ima već godinu dana”, prepričava otac Serafim.

Iguman je ispričao da se manastir Rmanj i Martin Brod nalaze u Nacionalnom parku “Una”, te da mještani nisu time zadovoljni jer svi prihodi odlaze u Bihać.

“Mislili smo dolaziće turisti, posjećivaće i svetinju i Nacionalni park žUnaž, ali nema ljudi. A, ovo je ovdje raj zemaljski, priroda, Una, sve je lijepo. I onaj kamen, nema ljepšeg nigdje”, naglašava iguman.

Govoreći da je manastir bio oslonac mještanima u svemu i da će im manastirska vrata uvijek biti otvorena da pronađu mir u ovoj oazi ljepote, blagog pogleda, laganog koraka, iguman ode u svoju baštu.

“Neka vas Gospod čuva. Dođite, posjetite nas Srbe u Federaciji koje su mnogi zaboravili”, blagim i milim glasom reče iguman manastira Rmanj Serafim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana