Хуманисти за Живка прикупили 30.000 КМ

Дејан Јовичић
Хуманисти за Живка прикупили 30.000 КМ

Србац - Хуманитарна акција за петогодишњег дјечака Живка Миљића из Српца, који болује од церебралне парализе и других тешких обољења, наишла је на изузетан одзив, а донатори из цијеле Републике Српске до сада су прикупили више од 30.000 КМ за његово лијечење.

Од тога је највећи износ стигао захваљујући позивима на хуманитарни број 1432 који је био отворен од 1. до 30. новембра, а на тај начин хуманисти су донирали 23.697 КМ.

Секретарица србачког Црвеног крста Љиљана Билановић истиче да је новац прије неколико дана уплаћен на жиро рачун његове мајке Невене Игњатић да би што прије био настављен започети процес лијечења.

- Акцију коју смо покренули подржало је доста донатора, међу којима се највећим појединачним донацијама издвајају Кабинет предсједника РС, компанија “Перутнина Птуј”, група музичара из Прњавора, група возача из Српца, донатори из Линца, фирма “Топлинг” из Прњавора, Рукометни клуб Младост из Бањалуке, КУД “Ђердан” из Кукуља и Школа фолклора из Ћукала - рекла је Билановићева.

Посебно је истакла Петра Булајића који је Живку поклонио апарат за кисеоник без којег не би могао нормално функционисати.

Живкова мајка Невена обратила се Црвеном крсту да јој помогне да набави тај апарат и скупи новац за редовне терапије код физијатра и логопеда јер је дијете остало без моћи говора.

- Проблеми мог сина почели су још приликом порода када је око његовог врата била омотана пупчана врпца па је остао без кисеоника, што је узроковало тешке посљедице у виду церебралне парализе, епилепсије и бронхитиса. Дијете не може да сједи и држи главу и због тога је и на посебном режиму исхране. За то треба пуно новца јер само хранљиве капи и кашице дневно коштају 20 КМ, а један лијек из Словеније 85 КМ - рекла је Невена. Она је са Живком и осмогодишњом кћерком Катарином подстанар и преживљавају са свега 160 КМ инвалиднине.

- Била бих пресрећна када би доктори оспособили Живка да може самостално да сједи и држи главу јер овако уз њега морам бити 24 часа - истиче Невена.

У посјети овој породици били су и волонтери Клуба младих Црвеног крста који су Живку и Катарини поклонили играчке.

- Веома смо срећни што је успјела акција коју је иницирала наша хуманитарна организација, поготово кад видимо коликом пажњом мајка Невена обасипа малог Живка. Сви ћемо се јако радовати ако Живко ускоро успије да проговори и прохода или барем буде у стању да координира покретима главе и руку - рекла је предсједница Клуба младих Црвеног крста Србац Дарија Милановић. Акција ће бити настављена како би покушали да прикупе новац да Живко оде у Београд или Загреб на лијечење матичним ћелијама. +

Кабинет предсједника

Кабинет предсједника Републике Српске подржао је ову акцију донацијом од двије хиљаде КМ. Ово је трећи пут да стиже помоћ за Живка из Кабинета предсједника који је за његово лијечење у посљедње четири године донирао око 5.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана