Humani gest učenica i nastavnica iz Foče: Kosa za osmijeh oboljele djece

Srna
Humani gest učenica i nastavnica iz Foče: Kosa za osmijeh oboljele djece

Foča - Učenice i nastavnice fočanske Osnovne škole „Sveti Sava“ ošišale su juče svoju kosu koju će donirati za izradu perika djeci oboljeloj od raka.

Akciju, koju su pokrenule nastavnice ove škole, podržali su i roditelji, a sve je više djevojčica koje puštaju kosu kako bi i same učestvovale u ovoj humanoj misiji.

Djevojčice Milica Blagojević, Helena Apostolov i Nikolina Đogo sjele su na frizerske stolice i za petnaestak minuta upisale se među donore kose.

- Meni će kosa porasti. Nije mi žao što sam se ošišala, ja sam, zapravo, srećna zbog toga - rekla je učenica petog razreda Milica Blagojević.

Godinu dana Helena Apostolov puštala je kosu kako bi pomogla oboljelim mališanima.

- Srećna sam što mogu nekome pomoći, a kosa će mi opet porasti - ističe Helena.

Šestogodišnja Nikolina Đogo kaže da se nikada ranije  nije šišala.

- Došao je dan da ošišam kosu i da pomognem drugima - srećna je Nikolina.

Ideju za ovu humanu akciju malim i velikim Fočankama dala je njihova sugrađanka Jelena Simović, koja je takođe tokom ove godine svoju kosu ošišala i poklonila sarajevskom Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka“.

Slijedeći njen primjer nastavnice su odlučile da u školi predlože simbolično odsijecanje kose. Podrška je stigla od rukovodstva škole i brojnih roditelja.

- Ovo je akcija humanitarnog karaktera u kojoj ću i sama učestvovati. Dobiću novu frizuru, a moja kosa će pomoći djeci koja su ostala bez kose zbog jakih terapija koje koriste. Više djevojčica bi se odazvalo ovoj akciji, ali osnovni uslov je da dužina kose bude najmanje 20 centimetara dužine, pa mnoge učenice puštaju kosu i čekaju da poraste. Ove tri djevojčice su se odmah javile, a još jedna je donirala svoj rep koji je ranije odsjekla - kaže učiteljica Ivana Vlaški.

Nastavnica engleskog jezika u OŠ „Sveti Sava“ Tatjana Šarić čeka da joj kosa dostigne potrebnu dužinu.

- Smatramo da je ovo human gest, jer mi od sebe ne dajemo skoro ništa, a toj djeci će pomoći mnogo. Ona djeca koja dobiju periku od donirane kose sigurno će biti zadovoljna i srećna - rekla je Šarićeva.

Akciji su se priključile i majke djevojčica. Helenina i Nikolinina majka donirale su svoje ranije odsječene, ali očuvane repove kose. Donatori su pozvali građane da se odazovu ovoj akciji, koja će trajati narednih godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana