Hram u selu Kočela nadomak Trebinja ponovo niče nakon 530 godina

R. Mi.
Hram u selu Kočela nadomak Trebinja ponovo niče nakon 530 godina

Trebinje - Hram Svete velikomučenice Varvare u selu Kočela nadomak Trebinja, koji neimari grade na temeljima stare crkve, koja prema zapisu iz Dubrovačkog arhiva datira iz 1488. godine, polako dobija obrise.

Kako mještani tvrde, ovo je ujedno i jedna od najstarijih crkava na ovom području, a još jedna specifičnost ogleda se u tome što se na području Trebinjske šume i Popovog polja u selima Đedići i Strujići nalaze crkve posvećene istoj svetiteljki.

Predsjednik Crkvenog odbora Kočela Dejan Tarana kaže da građevinske radove izvodi grupa neimara iz Nevesinja, koji ugrađuju svaki kamen većinom sa ruševina stare crkve.

- Ovo nije prvi projekat ovog tipa koji oni rade. U cijelosti su izvodili radove na hramu u Prebilovcima, te crkvi Mučenika Stanka pod Ostrogom i mnogim drugim. Iako crkva nije pod zaštitom kulturno-istorijskog nasljeđa, obavljene su sve neophodne procedure i arheološka istraživanja - kaže Tarana.

Ističe da je sve što je do sada urađeno plod sloge i sabornosti svih seljana koji su se okupili sa jednim ciljem.

- To je da ovaj projekat završimo i time se odužimo precima i ostavimo potomcima da bar održavaju ono što ćemo mi sagraditi - istakao je Tarana.

On je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli do sada i apelovao na sve ljude dobre volje koji imaju mogućnosti da pomognu da bi na proljeće 2019. godine crkva Svete velikomučenice Varvare bila osveštana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana