Храм у селу Кочела надомак Требиња поново ниче након 530 година

Р. Ми.
Храм у селу Кочела надомак Требиња поново ниче након 530 година

Требиње - Храм Свете великомученице Варваре у селу Кочела надомак Требиња, који неимари граде на темељима старе цркве, која према запису из Дубровачког архива датира из 1488. године, полако добија обрисе.

Како мјештани тврде, ово је уједно и једна од најстаријих цркава на овом подручју, а још једна специфичност огледа се у томе што се на подручју Требињске шуме и Поповог поља у селима Ђедићи и Струјићи налазе цркве посвећене истој светитељки.

Предсједник Црквеног одбора Кочела Дејан Тарана каже да грађевинске радове изводи група неимара из Невесиња, који уграђују сваки камен већином са рушевина старе цркве.

- Ово није први пројекат овог типа који они раде. У цијелости су изводили радове на храму у Пребиловцима, те цркви Мученика Станка под Острогом и многим другим. Иако црква није под заштитом културно-историјског насљеђа, обављене су све неопходне процедуре и археолошка истраживања - каже Тарана.

Истиче да је све што је до сада урађено плод слоге и саборности свих сељана који су се окупили са једним циљем.

- То је да овај пројекат завршимо и тиме се одужимо прецима и оставимо потомцима да бар одржавају оно што ћемо ми саградити - истакао је Тарана.

Он је захвалио свима који су на било који начин помогли до сада и апеловао на све људе добре воље који имају могућности да помогну да би на прољеће 2019. године црква Свете великомученице Варваре била освештана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана