Hrabrost nadjačala ledenu rijeku i mrak

Nevena Bunić
Hrabrost nadjačala ledenu rijeku i mrak

Gradiška - Nakon što je slučajni prolaznik javio da je u rijeci starica i da joj je život u opasnosti odmah smo izjurili na teren. Iako je napolju bilo hladno, a temperatura vode oko nule, bez razmišljanja smo skočili u Savu i izvukli nesrećnu ženu.

Ovako je svoju priču počeo policajac Miroslav Ristić (26), koji je u neđelju zajedno sa kolegama Bratislavom Zagorcem (39) i Radišom Spasićem (20) iz Save u Gradišci spasio staricu (83) koja je, kako se pretpostavlja,  željela da okonča život.

Nesrećnu ženu su, prima riječima policajaca, minuti dijelili od sigurne smrti. Ona je oko četiri časa poslije ponoći, namjeravajući da se ubije, ušla u hladnu rijeku blizu gradskog mosta.

Sreća u nesreći je, kaže Ristić, to što se zaglavila među granjem u vodi, a slučajni prolaznik ju je uočio. Pozvao je policiju, a ubrzo su stigli Ristić, Zagorac i Spasić.

- Kada smo stigli, viđeli smo muškarca kako baterijskom lampom osvjetljava mjesto gđe je starica bila zaglavljena i bez svijesti. Bila je udaljena nekoliko metara od obale, na dubini od oko metra. Sva trojica smo ušli u vodu, uhvatili smo je za noge i ruke i izvukli na obalu - ispričao je Ristić.

U momentu kada su ušli u ledenu rijeku, spasioci su pomislili da je starica mrtva.

- Kada smo je izvukli na obalu, okrenuli smo je na bok, nakon čega se ona iskašljala, iako je bila bez svijesti. Tada smo odahnuli. Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći koja  je staricu prevezla do Opšte bolnice u Gradišci. Koliko znam, trenutno je stabilno i oporavlja se - kazao je Ristić.

Zagorac, koji radi kao policajac već 20 godina, skromno je pohvalio svoje mlađe kolege.

- Iako sam učestvovao u spasavanju, najviše me oduševila predanost i hrabrost Ristića i Spasića. Ni ledena voda, ni mrak, niti blato na obali, nisu ih odvratili od želje da pomognu, iako su veoma mladi. Policajci se često susreću sa ovakvim situacijama i nije rijetkost da spasavaju živote, a i ja sam prije 20 godina na sličan način spasio kolegu koji je bio ranjen - rekao je Zagorac.

Najmlađi među hrabrim spasiocima je Spasić, koji radi u službi tek dva mjeseca. On kaže da je želja da spasi nečiji život presudila da bez razmišljanja uđe u hladnu rijeku.

- U tom momentu osjećao sam neki ljudski nagon i ushićenje da joj pomognem kako znam, ne razmišljajući kakve će posljedice po mene imati ulazak u ledenu rijeku. Srećom, sve se dobro završilo i poslije svega niko od nas nema zdravstvenih problema - kazao je Spasić.

Poslije herojskog čina trojica hrabrih policajaca nastavili su sa poslom, bez dana odmora.

- Ovakve akcije spasavanja dužnost su svih policajaca. To nam je u opisu posla. Druge kolege su nas pohvalile i svi su oduševljeni. Moji članovi porodice nisu mogli da vjeruju kada su čuli kako smo spasili nesrećnu ženu - rekao je Spasić.

Pohvala od Lukača

Herojski čin trojice policajaca juče je pohvalio i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

- Ovim činom pokazali ste ne samo brzinu, efikasnost i vještinu u obavljanju dužnosti već i veliku humanost i požrtvovanost u spasavanju ljudskih života, imajući u vidu sve okolnosti samog događaja i vremenske uslove. Vaš herojski čin je za svaku pohvalu i najbolje govori o svim aspektima policijske profesije -  rekao je Lukač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana